Прокурорите, кандидати за съдебния съвет, ще имат десет минути за представяне

Главният прокурор Сотир Цацаров даде начало на общото събрание на прокурорите.

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир Цацаров даде начало на общото събрание на прокурорите.

Дванадесетте кандидати за четирите места в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще имат до десет минути за представяне на концепциите и аргументите си защо трябва да бъдат избрани за членове на кадровия орган на Темида. В тези минути не влиза времето за въпроси към кандидатите и техните отговори. Това реши общото събрание на обвинителите като кандидатите бяха призовани ако могат да се вместят в по-кратко време.


Събранието започна един час по-късно - 11 часа, защото нямаше необходимия кворум от присъстващи прокурори. То бе открито от главния прокурор Сотир Цацаров, когато регистрирани бяха 572 обвинители от общо 1505 с право на глас.


Цацаров призова колегите си от цялата страна да гласуват, защото това са първите преки избори, при които всеки магистрат гласува за избран от него кандидат. Главният прокурор се обърна към обвинителите с призива: "Гласувайте за себе си!", защото новият състав на ВСС и на прокурорската колегия ще бъдат такива, каквито ги изберат магистратите и за първи път ще бъдат резултат от пряк избор. Той апелира кандидатите да бъдат чути и изборът да бъде направен с мисълта за проблемите, които стоят пред общността – съдебна карта, възможности за допълнително материално стимулиране, за добра работа, трудовите възнаграждения, както и всичко онова, което вълнува обществото, свързано с работата на прокуратурата.




Представянето на кандидатите започна по азбучен ред. Първи бяха Галина Стоянова и Георги Кузманов. След трикратно приканване от председателя на събранието за задаване на въпроси към двамата, такива не последваха.


Иначе за председател на общото събрание бе избран Виктор Малинов, обвинител от Върховна административна прокуратура. Той ще председателства днешното събрание, както и това след една седмица, когато ще е самото гласуване за кандидатите.


Прокурорите избраха мандатна комисия в състав от трима членове - Калина Чапкънова, административен ръководител на окръжната прокуратура в Бургас, Добринка Калчева от апелативната прокуратура в Пловдив и Калин Стоилов от районната прокуратура в Перник. Избирателната комисия пък се състои от седем редовни членове: Марин Малчев от Софийската районна прокуратура, Ахмед Кокоев от Софийската градска прокуратура, Красимир Дерменджийски от окръжна прокуратура в София, Стефани Черешарова, прокурор в окръжната прокуратура в Пловдив, Георги Кърпаров от районната прокуратура в Смолян, Василен Бенчев, прокурор от Софийската районна прокуратура, Йордан Стоев, зам.-шеф на апелативната прокуратура в София.


Избрани бяха и двама резервни членове бяха - Виолета Желева от Софийската районна прокуратура и Илиян Банков от Софийската градска прокуратура.


В състава на секционната избирателни комисии, която ще отчита гласуването с хартиени бюлетини влизат Ваня Ненкова от районната прокуратура във Видин, Мария Стоянова, административен ръководител на районната прокуратура в Елин Пелин, Атанас Илиев, прокурор от районната прокуратура в Пловдив. Резервни членове са Анелия Неделчева, прокурор от Софийската градска прокуратура и Стоян Стоянов от Софийската районна прокуратура.


Втората избирателна комисия, която ще обработи получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване, каквото са заявили 1377 прокурори е в състав: Витан Танев, от районната прокуратура в Ихтиман, полк. Красимир Колев от Военно-апелативната прокуратура и Стоян Пешев от окръжната прокуратура в Пазарджик. Резервни членове са Георги Георгиев и Светослав Милушев от Софийската районна прокуратура.


Сред гостите на общото събрание на прокурорите бе членът на ВСС Румен Боев. Присъстват и регистрираните наблюдатели от Български институт за правни инициативи и Института за пазарна икономика.