Кои са най-големите митове за антибиотиците

Един от тях е, че се взимат само при настинка
27 май 2017 13:38,
13
Кои са най-големите митове за антибиотиците
Reuters

С напредващата в глобален аспект антибиотична резистентност е редно да бъдат разбулени някои особено разпространени заблуди сред населението. 

През месец май 2017 г. американски учени докладваха за силно увеличение на броя нереагиращи на антибиотично лечение инфекциозни заболявания. В някои щати на САЩ 25% от случаите на пневмония вече не се поддават на стандартни антибиотични лечения.
 
В голяма част от случаите виновник за подсилването на антибиотичната резистентност е човешкото незнание. Ето някои от най-разпространените митове и заблуди, на които мнозина вярват:
 
1. Мит: Антибиотици се взимат при настинка
 
Антибиотиците са ефективни само при инфекции, причинени от бактерии, гъби и някои паразити. Те са неефективни срещу вирусите, водещи до настинки, грип, кашлица и възпалено гърло.
 
2. Мит: „Чувствам се по-добре, вече нямам нужда от антибиотици!“
 
Особено важно е да се приемат всички дози от предписаният антимикробен препарат и то в предписаното време. Ако лечението се прекъсне по-рано, потиснатата инфекция може да се завърне с по-голяма сила и може дори да бъде по-устойчива към използвания антибиотик.
 
3. Мит: Добре е да се вземе антибиотик предварително
 
Мнозина приемат антибиотични препарати профилактично, което не е добра идея, освен в много специални случаи. На първо място, приемът на антибиотици е свързан с проявата на странични ефекти – обриви, диария и др. На второ – използването на антимикробни препарати без нужда води до повишаване на антибиотичната резистентност, което е вредно за всички хора. Възможно е развитието на резистентност дори от някои от милиардите неболестотворни бактерии, живеещи в човешкото тяло. Проблемът е, че те могат да предадат чрез генен трансфер новопридобитите си гени за устойчивост на болестотворни микроби.
 
4. Мит: Широкоспектърните антибиотици са най-ефективни, ще си взема от тях!
 
Увеличават се случаите на пациенти, прибягващи към самолечение и самопредписване на антибиотични препарати. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За трипера не се безпокой, ще го израстеш...
12
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе казвате не вземай антибиотик ама трипера с нишадър не минава
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрепатилМного правилно! Антибиотиците останаха в 20 век. Сега се ползват билкови имуномодулатори, алое, бифидус субтилис и тям подобни...
10
0
 
1
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До Един българинКак да не е доказано бре? Правено е редовно във ФАЩ! За компании като Макдоналдс например. Цялото *** се смила заедно с рога, копита, всичко, в едни огромни мелници и за да те предпазят от бактерията Ешерихия коли и тям подобни, които живеят в червата на ***, в каймата се слагат антибиотици. С течение на времето бактериите стават резистентни на антибиотиците. Поради тази причина във ФАЩ имаше смъртни случаи на хора, яли такива сандвичи и умрели от тях!
9
0
 
2
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До ФантомасКой произвежда у нас лекарства и ги изнася бе?!? Това беше по времето на соца. След 10 ноември всички производства у нас бяха закрити! Само внасяме отвън субстанции и ги разфасоваме. Никой търговец в чужбина няма да ти даде да го конкурираш!
8
0
 
4
 
! Отговори
Препатил преди 6 години
След няколко бъбречни кризи и проблеми със стомаха,-скъсах се да повръщам-и всичко това-благодарение нови медицински ,,открития '' и модерни антибиотоци ,стигнах до следните изводи -правила-1) Никога не вземайте антибиотик,ако може да минете с билки,хомеопатия или някое просто лекарство.2) Ако все пак се наложи да се лекувате с антибиотик-поискайте от лекаря си от най-първите такива-аз лично предпочитам-пеницилин, новите са синтетика и абсолютна отрова
7
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 5 (Македонски)Не съм съгласен с тази констатация. Знам, че има сведения че са давали антибиотици на животни, но кога, къде и как, не е доказано. От друга страна обаче, тази хипотеза издиша защото антибиотикът във всеки организъм има време за което се усвоява и изчиства, така че когато се заколи животното едва ли е останало значително количество от него в месото.Аз лично съм се лекувал от тежки инфекции с антибиотик - супер ефикасно! Никаква резистентност, правил съм си антибиограма.
6
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 1Ами не е така, не съм съгласен. Лекарите при които съм ходил не са ми изписвали антибиотици при всяко кихване, напротив. Антибиотик са ми изписвали в краен случай, а крайните случаи при мен колкото искаш. Много често карам тежко простудно заболяване което пусто не минава и не минава. Докато стане ясна работата, че без антибиотик не става. Друг е въпросът че изписват скъпи лекарства ги изписват с аргумента че са по-хубави, имат по-малко странични ефекти. Може и да е вярно, не знам.
5
1
 
7
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
Страшна глупост- основната причина за резистентността към антибиотици , са храните от животински произход с които ни хранят!Публична тайна е, че производителите дават на животните антибиотици- за по-голям млеконадой, за по-бързо натрупване на маса и тнИ с млякото, яйцата и месото , тези антибиотици стигат до... нас
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ibuprofen v uk de =35 pBg= 4-5 leva i ima sudurjanie na iboprofen.Paracetamol 20 p v uk deBg paracetamax 2.50 do 4 leva sus sudurjanie na paracetamol..Niamam dumi..
3
1
 
8
 
! Отговори
Фантомас преди 6 години
Защо в България забраниха (произвеждат се, но се изнасят) доантибиотични лекарства като аналгин и депосулфамид. Това е фармацетичен и финансов геноцид.
2
3
 
12
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ъхъ, разбрах - не се лекувайте, щото ще се излекувате. По-добре е да сте постоянно болни и да кихате мангизи за перманентни ***, които не лекуват, ама правят оборот.
1
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Обяснете го на нашите лекари, които като кихнеш и ти изписват скъп антибиотик, без бактериално изследване евентуално каква бактерия трябва да се бори и да се подбере правилния при нужда. Това не е случайно де, всеки лекар е на издръжка към някоя фармацевтична компания и има да изпълнява норматив.