Хари Кейн спечели наградата на феновете за играч на сезона във Висшата лига

Хари Кейн спечели наградата на феновете за играч на сезона във Висшата лига

© Reuters

Голмайсторът на Висшата лига Хари Кейн спечели наградата на феновете за футболист на сезона. Нападателят на "Тотнъм" беше предпочетен пред Нголо Канте, който стана шампион с "Челси" и обра всички големи индивидуални отличия.


В анкетата, която се организира от "Скай спортс" и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия (PFA), участваха около 50 000 души. Кейн, който за втори пореден сезон стана голмайстор на Висшата лига, е получил 16 378 гласа.


Англичанинът отбеляза 29 попадения, въпреки че пропусна осем двубоя заради контузия. Той се разписваше средно на всеки 87 минути. Ромелу Лукаку (25 гола) и Алексис Санчес (24 гола), които останаха втори и трети при топ реализаторите, бележеха съответно на всеки 131 и 134 минути.




Кейн се превърна в най-младия футболист в историята на Висшата лига, който отбелязва 25 и повече попадения в два поредни сезона. Той е и едва петият с подобно постижение след Алън Шиърър, Роби Фаулър, Тиери Анри и Робин ван Перси.


23-годишният англичанин стана и петият играч в историята на Висшата лига, който вкарва три и повече хеттрика в рамките на един сезон. Преди него това са правили Шиърър (1994/95 г. и 1995/96 г.), Рууд ван Нистелрой (2002/03 г.), Димитър Бербатов (2010/11 г.) и Луис Суарес (2013/14 г.).


Канте е получил 13 515 гласа, или 2863 по-малко от Кейн. Френският дефанзивен халф, който спечели наградите за играч на сезона на футболистите, спортните журналисти и Висшата лига, е първият в историята, станал шампион в два поредни сезона с различни отбори.


Съотборникът на Канте Еден Азар зае трето място в класацията на феновете с 8412 гласа, а зад него се наредиха Санчес с 6727 гласа, избраният за най-добър млад играч през сезона Деле Али с 3507 и Лукаку с 955.


Шестимата претенденти за отличието на феновете бяха селектирани от специална комисия, която включваше шефа на съдийската комисия Майк Райли, президентът на асоциацията на футболните привърженици Малкълм Кларк и експертите на "Скай спортс" Пол Мърсън и Питър Бийгри.

Ключови думи към статията: