Захариева: Да направим съдебната реформа за нашите граждани

Думите на Путин бяха непремерени, смята вицепремиерът
Обновена: 27 май 2017 15:13 | 27 май 2017 12:18, Елка Василева
68
Захариева: Да направим съдебната реформа за нашите граждани
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Трябва да се стегнем и да свършим работата. Не заради Брюксел, а заради българските граждани. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по bTV във връзка с готвената съдебна реформа.

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата, никой няма да дойде да ни я направи отвън. Да, те могат да дават предложения и съвети от гледна точка на споделяне на добри и лоши практики от другите държави, но оттам нататък нещата са в нашите ръце“, коментира Захариева.

По думите ѝ през четирите изменения на конституцията Висшият съдебен съвет и самата съдебна система стават все по-независими и все по капсулирани и трябва да се внимава да не се отива в другата крайност, защото независимост не означава липса на отговорност и безпристрастност.

„По-добре да седнем и да довършим нещата заедно. Много често съдиите и прокурорите са виждали промените, когато излизат в „Държавен вестник“. Това е подходът, заедно трябва да направим реформата“, каза тя.

Вицепремиерът коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи, като го определи за ненужна провокация.

Още по темата

„Не бих ги нарекла „гавра“, но бяха непремерени. Ние реагирахме, както трябва да реагира българският външен министър. За съжаление, Балканите винаги са източник на напрежение“, коментира Захариева.

Според нея България няма интерес от обостряне на напрежението с Македония. „Ние бяхме първата държава, която призна нашите съседи. Винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Ние искаме заедно да празнуваме общите ни празници“, каза тя.

По думите ѝ присъствието на руския президент на празненствата по случай 140 години от Освобождението на България догодина би било уместно. „Хубаво е колкото се може повече чужди президенти да идват у нас. Трябва да имаме прагматична външна политика. Моята цел е да водя малко по-практична икономически насочена външна политика“, посочи вицепремиерът.

Захариева определи НАТО като съюз за отстояване на правото и демократическите ценности. „Всяка държава трябва да има принос. Ние имаме план как да достигнем 2% за отбрана. Смисълът на съюза е съюзниците да допринасят в него“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Pутин преди 6 години
Тя, реформата е за "нашите" граждани...сещате ли се? Реформи в съдебната система няма да има никога, защото отдавна е завършила. За "нашите" граждани има справедливост. За вас - духайте супата.
48
1
 
0
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Руската политика спрямо България и българите е тъпашка от край време. Вместо да се опрат на най многолюдната русофилска нация в света, рашките избивайки комплекса си за малоценност, се опитват да ни изтребят, замествайки ни със сърби, гурци и дори турци...идиотщини. И Путин сега...Вместо да натисме България и Македония да се обединят в най голямата проруска държава в Европа, той ръчка да ни насъсква и отслабва собствените си позиции...от това по- тъпо, здраве му кажи.Руска им работа.
47
1
 
1
 
! Отговори
az преди 6 години
а защо само за вашите ?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно ти ще направиш съдебната реформа,ама на кукуво лято.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булката на снимката много прилича на Главен герой от Мед.филм
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NEMA DA Q NAPRAVITE 30 G NE Q NAPRAVIXTE CHE SEGA LI?
43
1
 
7
 
! Отговори
Габи преди 6 години
При такава гъска като теб, доскоро правосъден министър, дето само върти езика като балалайка и никаква работа не върши и при тези корумпирани до мозъка на костите си магистрати никаква реформа няма да поработи. как ще изгоните Панов, Калпакчиев, М.Тодорова, Куцкова, Елиз.Петрова, Вес.Иванова, Дружинната? Трябва действие подобно на унгарското МП. Един ден всички магистрати трябва да бъдат уволнени и на другия ден назначени тези, които заслужават. Другото е мимикрия и аматьорщина.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева: Да направим съдебната реформа за нашите граждани.Вече26 години правим демокрация няма я за всички , 26 години правим съдебна реформа вижда се какво е положението, реформи в МВР- то същото - нема нищо добро направено. Само обещания и заблуди.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 godinisydebna reforma pravite i nischto dotuk
40
0
 
7
 
! Отговори
леля пена преди 6 години
абе няма ли хора завършили софийски университет, право, а от провинциален-пловдивски, ония с купените дипломи за юристи.За министър на правосъдието или отговарящ за него да се слагат хора професори и доценти, а не от рабфак или калинки.14 казва истината.У насне може от тия управляващи да се излъчи като румънката Маковей.Все пак напишете в ка-кво ще се състои правосъдната реформа, народа да знае, не ви вярваме.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната калинка-връзкарка ! Затова България е на този хал ,не се избират хора умни дето да теглят държавата напред а напротив дърпат държавата към дъното !Начело на държавата са само интересчии, хора алчни дето мислят само колко пари и откъде ще паднат а хората кучета ги яли....
38
0
 
6
 
! Отговори
реформи преди 6 години
Как така да НАПРАВИМ? Все едно някой друг чакаме да направи нещо, а не тя самата, към кого са отправени тия пожелания за реформа, че не става ясно. Нали тя беше до вчера министър на правосъдието, а сега някакъв министър с ресор съдебната реформа? Аз ли да я направя тая реформа? Дайте да я направим, ми прави, де, какво чакате?
37
0
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Ама какво те учудва?!?Това е типичното за американските прислужници от НПО-тата, които са създадени тук, за да им служат.Митов - пълен ***, пълен с топли лафове и нищо повече, но предан служител на САЩ. Тази също.И двамата нямат опит в нищо друго освен да служат на задокеанските си ментори.Накой ги пробутва за умни, за красиви (?!?), за образец.Слагат ги на високи постове без ценз и какъвто и да е полезен опит, само, защото се водят свои хора някому.
36
0
 
4
 
! Отговори
гражданите на Захари преди 6 години
Да направим съдебната реформа за нашите хора (граждани) ;) тя и сега е така, недейте пипа нищо по-добре
35
0
 
7
 
! Отговори
да дообре преди 6 години
за хората да пак ще ги реформирате и те пак ще са зле,а вас кога вече трети път ви слагат.или както казва спортиста айнц цу цваинц цу драинц цу дрън дрън.хората верват те пак ще ви изберат за борисов 4 вие сте най-добрите...ха ха ха *** народ бедна държава.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева,едно е да искаш ! Друго е да Можеш !3 и 4-то е да го Направишшшшш!!! Захариева !
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тая дрънка празни приказки повече от Л.Павлова и Ц.Цачева взети заедно.Много думи без съдържание.
32
0
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ТО Е ЯСНО ЧЕ НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ ЗАЩОТО ТАКАВА ВИ Е РАБОТАТА---НИЩОПРАВЕНЕ ПРЕЗИДЕНТА ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕ РАЗСЛЕДВАЩО ЗВЕНО ОТ 25 СЛЕДОВАТЕЛИ С НЕОГРАНИЧЕНИ ПРАВА ПОДЧИНЕНИ НА НЕГО И ГЛ ПРОКУРОР И НАИ--НАПРЕД ДА ЗАПОЧНАТ ОТ ГОРЕ ИМАТЕ ПАЛАТИ СКЪПИ КОЛИ А ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ ВНЕСЕНИ ДАНЪЦИ И Т Н ТОВА Е И РЕФОРМАТА
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН ГОВОРИ ГЛУПОСТИ. ПИСМЕНОСТТА В РУСИЯ ИДВА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ И ТО МНОГО КЪСНО, МНОГО СЛЕД КАТО Е СЪЗДАДЕНА ПО ЗАПОВЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ВЛАДЕТЕЛ В ОХРИД, ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ. ПУТИН Е ПРОСТО НЕГРАМОТЕН.
30
0
 
2
 
! Отговори
Lut ton преди 6 години
Miachite gledat po bibisito i rai uno..pak sha vi pitat...