Борисов нареди спешни мерки срещу катастрофите и за по-добро качеството на храните

Откриването на съвещанието в събота сутринта

© Пресслужба на МС

Откриването на съвещанието в събота сутринта

На извънредно работно съвещание с министри рано сутринта в събота премиерът Бойко Борисов нареди да се вземат спешни мерки за намаляване на произшествията по пътищата и за подобряване на качеството на храните.


След заседанието беше обявено, че ще се работи спешно по законови промени за окрупняване на регулаторните органи, проверяващи автомобилите по пътищата, за улесняване на проверките за употреба на наркотични вещества от шофьорите и за подобряване на пътната инфраструктура. Следващата седмица пък започват проверки за качеството на стоките, за да се установи дали има разлика в храните, предлагани от големите компании на българския пазар и в Западна Европа.


В сбирката в Министерския съвет, обявена късно вечерта в петък , участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на земеделието и храните - Румен Порожанов, на вътрешните работи - Валентин Радев, на транспорта - Ивайло Московски, на регионалното развитие - Николай Нанков, на здравеопазването - Николай Петров, на правосъдието - Цецка Цачева, на финансите - Владислав Горанов, главният секретар на МВР, зам.-министри, както и ръководствата на агенцията по храните и на полицията.


По две теми искам да сме неотстъпчиви




и безкомпромисни - първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия, а втората – качеството на храните, нареди Бойко Борисов, откривайки съвещанието в 8 ч. сутринта. Изказването му беше излъчвано пряко във "Фейсбук", а изборът на съботния ден беше обяснен с това, че министрите са "по-свободни" в него.


Премиерът обяви, че иска да знае какво може да направи регионалното министерство за намаляване на пътните инциденти – мантинели, кръгови, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. "Не може да говорим за демография, а в същото време всеки ден да има по две-три и повече жертви... Всеки човешки живот ни е важен. Правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват", заяви той и нареди на Пътна полиция и МВР да създадат денонощен контрол за започващия на 1 юни летен туристически сезон. Подчерта, че държи да се подновят и работят камерите по пътищата, независимо колко пари ще са нужни за това.


Министър-председателят обобщи темата за различното качество на хранителните продукти, предлагани от големите производители в страните в Източна и Западна Европа, заявявайки, че това е двоен стандарт, който е "недопустим и обиден". Подчерта пред камерите, че не може за част от гражданите в Европа храните да са с едно качеството, а за Източна Европа – с друго, по-лошо, което уврежда здравето.


"Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде или се пие, или т. нар. начин на живот", отбеляза Борисов.


Пак законодателни промени срещу катастрофите


"Решени сме на всички мерки, за да спрем покачването на смъртността по пътищата", заяви след заседанието вътрешният министър Валентин Радев. Той обясни, че премиерът е силно разтревожен от увеличаването на смъртните случаи по пътищата в последните няколко месеца и иска бързи мерки, "буквало за седмици, максимум до месец, за спиране на това покачване на смъртните случаи".


Радев допълни, че са набелязани конкретни мерки, сред които и промени в законодателството, сред които окрупняване на регулаторните органи, които проверяват автомобилите по пътищата. Предложение как да стане това той и колегата му Московски трябвало да представят до понеделник. Набелязани били още промени в наредбата за проверката за употреба на наркотични вещества и в Закона за движение по пътищата. "Обсъждахме премахването на знаците пред мобилните камери. Това не може да бъде решено веднага, но има такава идея", обясни Радев.


Главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, че се налага бързо допълване на наредбите, тъй като все по-често има шофьори, които са употребили не алкохол, а наркотици и това е трудно установимо според сегашните нормативни разпоредби. "В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% на вероятност се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество", обясни Маринов и подчерта, че така получените резултати ще бъдат необорими в съдебно заседание.


Борисов нареди спешни мерки срещу катастрофите и за по-добро качеството на храните

© АПИ


Тол-такси за по-добри пътища


Приходите от винетни стикери, които Агенция "Пътна инфраструктура" изразходва единствено за поддръжка на републиканските пътища, са в порядъка за 2016 г. на около 300 млн. лв, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му всички участници в заседанието се обединили около мнението, че колкото по-бързо се въведе интегрираната смесена система за тол- такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо държавата ще разполага с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържане на републиканската пътна мрежа. По наши данни, още първата година след въвеждането на тол-такси и електронни винетки ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв., колкото са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура, каза Нанков.


Възложено било и спешно преработване в следващите три месеца на Наредбата за проектиране на пътища, тъй като пътищата все още се проектират "по съветски норми отпреди 30 години".


Борисов нареди спешни мерки срещу катастрофите и за по-добро качеството на храните

© Надежда Чипева, Капитал


Пет групи храни ще бъдат проверени за качество


Пет групи храни - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни, ще бъдат сравнени с аналозите си, продавани в Западна Европа, за да се установи дали има разлика в качеството, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Подобна проверка беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като изследване установи разликата в качеството на продуктите, а Вишеградската четворка настоя за спешни мерки.


Той уточни, че за тези групи изделия експертите вече са определили показателите за сравнение. През тази седмица били купени продукти от Германия и Австрия, а следващата предстояло да се купят и идентичните на българския пазар, за да започне анализът. Министърът уточни, че ще се сравняват етикетите от гледна точка на съставките, които съдържат продуктите, след това ще се проверява доколко самите продукти съответстват на описаното в етикетите и накрая ще се сравняват ценовите нива на предлагането на продуктите.


Тези продукти, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето на потребителите, декларира Румен Порожанов.

Ключови думи към статията: