Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов нареди на министрите спешни мерки срещу катастрофите и некачествените храни

Не можем да говорим за демография и да даваме толкова жертви на пътя, възмути се премиерът

15 коментара
Борисов нареди на министрите спешни мерки срещу катастрофите и некачествените храни

Премиерът Бойко Борисов свика в събота на извънредно заседание част от министрите в кабинета, за да бъдат набелязани спешни мерки срещу войната по пътищата и двойните стандарти при качеството на храните.

Запис от началото на заседанието Борисов качи в профила си във ”Фейсбук”, откъдето стана ясно за сбирката на министрите, която била организирана в почивния ден,тъй като тогава са "по-свободни".

След заседанието стана ясно, че се готвят поредни промени в Закона за движение по пътищата, купуването на още камери, по-изчистена процедура за тестване на водачите за наркотици, промяна в проектирането на пътищата, които сега се правели по "съветски норми отпреди 30 години", както и анализ на пет групи храни, който да установи има ли разминаване между стоките, предлагани у нас и в Западна Европа.

Не можем да говорим за демография и да даваме толкова жертви на пътя

”Използваме събота и неделя, че сте по-свободни, да възложа две теми, по които искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътно-транспортните произшествия. Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават“, обърна се премиерът към министрите в началото на заседанието.

”Интересува ме какво можем да направим по линия на Регионалното министерство – мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот не само, че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона – така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията – денонощен контрол“, нареди премиерът.

Обидно е храните да са с различно качество

”Втората тема е качеството на храните. Това е недопустимо, обидно – за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: ”чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами”, обясни Борисов.

”Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот“, посочи Борисов.

”Това са двете теми, по които искам и това сме го опели като ангажимент правителството, да разискваме сега всички проблеми, но от тук, като излезете всеки трябва да знае какво трябва да се направи по въпроса“, допълни още премиерът.

След заседанието стана ясно, че са набелязани няколко мерки за справяне с двата проблема.

Нови промени в Закона за движение по пътищата и още камери

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че една от мерките срещу войната по пътищата е промяна на законодателството и по-конкретно разделяне на Закона за движение по пътищата и промяна на Наредбата за използване на наркотични вещества.

”Сроковете за предложения са много кратки - буквално до понеделник”, каза Радев.

Причините за катастрофите и смъртните случаи при тях са много различни и затова се събрахме толкова министри, каза Радев. Някои от мерките могат да станат бързо - нужни са обществени поръчки, например, за доставка на видеокамери за пътищата, както и свързване на информационните системи, допълни той.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски каза, че до една седмица трябва да се съгласуват варианти за обединението на контролните органи по пътищата за по-добрата им работа. Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части. Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства, и ако се обособи трета част - ще е за обучението на водачите, каза Московски.

Обмислята се и подобрения при реда за събиране и документиране на доказателства при изследванията за наркотици на пътя и в болнично заведение.

Талони за тест за наркотици в болница

”В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% на вероятност се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество. Тази наредба ще подобри това нещо, за да може тези резултати и изследвания да бъдат необорими в съдебно заседание. Премиерът даде изключително кратки срокове – до понеделник“, каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той посочи, че в последните години се увеличава водачите, употребили наркотични вещества и това изисква съответните мерки.

 Тол система и промяна в проектирането на пътища 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков добави, че приоритет ще бъде въвеждане на интегрираната тол система за камионите и винетки за леките коли за набиране на пари за поддържане на пътищата. Искаме, въпреки обжалванията, в края на годината да има избран изпълнител на новата система, каза регионалният министър. 

Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лева за 2016 г., с новия модел ще се събират почти един милиард лева годишно, каза Нанков. Това няма да се отрази на българските граждани, защото цената на винетките няма да се променя, парите ще дойдат от плащането за товарни автомобили, често преминаващи транзитно.


Проектирането на пътищата сега се прави по "съветски норми отпреди 30 години", но в следващите месеци ще искаме нови наредби за проектирането на пътища, каза Нанков.

Започва анализ на пет групи храни

По втората тема на срещата - за качеството на храните – министърът на земеделието и храните Румен Порожанов каза, че към момента са определени пет групи изделия, които да бъдат анализирани.

Това са шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове, както и детски храни. Вече са купени продукти от тези групи от Германия и Австрия и се изследват.

През другата седмица ще бъдат купени същите продукти, но от големи вериги в България.

Анализът ще включва сравняване на етикетите на стоките - прилики и разлики, лабораторен анализ на самите стоки, и след това - и на цените им. Стоките, макар и с различно качество, не са вредни за потребителите и не могат по никакъв начин да бъдат изземвани, каза ще Порожанов.

Подобни проверки се правят и в страните от Вишеградската четворка, каза земеделският министър. Ние смятаме, че са нужни единни правила за това един продукт да се предлага с едно и също качество на единния европейски пазар, заяви той. Мотивите, че вкусовите предпочитания на българите били различни, не са някакъв сериозен аргумент за разликите в стоките, каза Порожанов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #15
  2. С.Славов
    #14

    В романтичният период на управлението имаше "почин",да не афишираме какво ще правим,а след като го направим тогава да отчетем резултата.За съжаление суровата действителност налага да бягаме пред вятъра.

  3. Milenca
    #13
  4. robinzon
    #12

    За съжаление и тоя почна да се мазни на електората за да има подкрепа.Еми да забрани западни коли и да се продават само москвичи.Жалка работа.

  5. Sgt. Pepper
    #11

    Баце, ако може да наредиш на министрите и на областните, или пък на свети Илия, ако е нужно, малко да поспре да вали, че ми подгизна дюшеко.

  6. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #10
  7. Entdecken
    #9

    Много подходяща мярка ще бъде да спрат движението на коли на Министерски съвет на четни дати, а на Президентството на нечетни дати. Това ще облекчи движението в София, ще намали излищните разходи за бензин, резервни части и ако намалят броя на хрантутниците-шофьори, назначени там по партийна линия, ще се икономисат и разходи за труд...

  8. анита хегерланд
    #8

    Вероятно обяснението е друго. Българите карат стари коли с износени гуми. Това определя лошото управление на автомобила и дългият спирачен път, заради което загиват много хора. Двойният стандарт при храните идва от ценообразуването. Ако захарта, олиото, маслото поскъпват, то техните заместители, които не са със същите вкусови качества, влошават качеството на храната. Цените остават на същите нива. Готови ли сме да харчим повече, за по-добро качество?!

  9. gadev41
    #7

    Този няма мярка и умора. Медиапул, имайте милост към читателите, не отразявайте всяка глупост от каквото и ниво да идва.

  10. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #6

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.