Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тръмп ще реши за Парижкото споразумение за климата следващата седмица

Страните от Г-7 не взеха общо решение за борбата срещу глобалното затопляне

2 коментара
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в Парижкото споразумение за климата идната седмица, съобщиха световните агенции.
 
Изненадващото съобщение на Тръмп, направено в Туитър в последния ден от дългата му задгранична обиколка, идва след като той отказа да се ангажира с оставане в споразумението, устоявайки на интензивния международен натиск.
 
По-рано в събота останалите шест членки на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония) взеха решение да се придържат към Парижкото климатично споразумение, но не се стигна до общо решение.
 
Лидерите на страните от Г-7 направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията.
 
"Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето.
 
"Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа.
 
Декларацията не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, допълва ДПА.
 
"Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", е отбелязано в комюникето. 
 
Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на нетната миграция като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.
 
Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително.
 
Лидерите от групата на седемте се договориха за съвместни противодействия на протекционизма.
 
"Признаваме, че свободните, честни и взаимноизгодни търговия и инвестиции са ключови фактори за растежа и създаването на работни места. Освен това отново заявяваме, че ще се придържаме към към отварянето на пазарите и борбата с протекционизма, а също и противопоставянето на всяка нелоялна търговия. 
 
В същото време признаваме, че търговията не винаги носи полза на всяка страна. Поради тази причина считаме, че е необходимо да се вземат съответните мерки, така че всички компании и всички граждани да могат максимално да се възползват от възможностите, предлагани от глобалната икономика", пише в декларацията, приета в края на двудневната среща на върха на Г-7 в италианския град Таормина.
 
Тръмп бе придумван три дни - първо в Брюксел на срещите на НАТО и ЕС, след това в Сицилия на форума на Г-7, но той трябва да вземе решение за климатичните промени, отбелязва АП.
 
Според сделката администрацията на Тръмп ще получи още време да обмисли дали ще остане обвързана със споразумението от 2015 година за овладяване на газовите емисии с парников ефект.
 
Лидерите от Г-7 признаха, че не могат да постигнат разбирателство със Съединените щати за борбата със затоплянето на климата и ще запишат това в заключителната декларация на срещата в Таормина, съобщи Елисейският дворец. 
 
Икономическият съветник на Тръмп Гари Коул каза по-рано в събота, че Тръмп е обсъдил споразумението на климата на днешната си среща с лидерите на Г-7 и сега "се чувства много по-осведомен" по въпроса. 
 
Тръмп е подчертал пред лидерите на Г-7, че околната среда е много важна за него, добави Коун.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dimitardi100
    #2

    Тръмповото Америка преди всичко звучи много подобно на Хитлеровото Германия над всичко ! Оранжевият перчем е опасен за света !

  2. С.Славов
    #1

    Тръмп,като по-добрата половина от човечеството мисли и взема окончателно решение след седмица за предварително решени неща.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.