Прокурорите се събират, за да изслушат кандидатите за съдебния съвет

Събранието ще бъде открито от главния прокурор, а след това ще бъде водено от избран от прокурорите председател

© Георги Кожухаров

Събранието ще бъде открито от главния прокурор, а след това ще бъде водено от избран от прокурорите председател

Всички прокурори се събират в София, за да изслушат кандидатите за членове на съдебния съвет, които ще попълнят четири места в прокурорската колегия. Кандидатите са 12, а изборът ще се случи следващата събота. Близо 90 % от всички обвинители са избрали да дадат вота си чрез електронната система.


За нея обаче така и не беше допуснат външен одит доколко е сигурна, а някои магистрати изказаха съмнения, че анонимността на вота не може да бъде гарантирана.


Право да участват в общото събрание имат 1505 магистрати.




Дневният ред на събранието включва: откриване на събранието и обявяване на броя на присъстващите прокурори, избор на председател на събранието, избор на мандатна комисия, избор на избирателна комисия, избор на избирателни секции (секционни комисии) и определяне на техния брой, приемане на решение на Общото събрание на прокурорите за времето за изслушване на кандидатите, изслушване и поставяне на въпроси към тях.


Вече се проведе общо събрание на следователите, които излъчиха първият член на бъдещия съдебен съвет - настоящият заместник на Цацаров и началник на Националното следствие Евгени Диков


Всичко, което трябва да знаете за: