Почина Збигнев Бжежински

Почина Збигнев Бжежински

© Reuters

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, е починал вчера. Той беше на 89 години, предаде Асошиейтед прес.


Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, Мика Бжежински, като го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче.


Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП. Но годините на президента Картър бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация.




През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.


През октомври 2001г. той бе на посещение в България и президентът Петър Стоянов го награди с орден "Стара планина" - първа степен, "за изключителния му принос в утвърждаването на евроатлантическите ценности и утвърждаването на човешките права".


Тогава Стоянов го нарече един от приятелите на България зад граница. "Благодаря му за това, че през цялото време знаеше какво се случваше в България, знаеше за нуждите на новите източни демокрации и работеше за разрешаването им."


Почина Збигнев Бжежински

© Асен Тонев


Син на полски дипломат, той бе смятан за хардлайнер в администрацията на Картър, където през целия мандат на президента бе негов съветник по националната сигурност. Идвайки от академичните среди, той смяташе СССР за страна, на която не може да се има доверие, най-вече заради ходовете на Москва в чужбина.


Това го противопоставяше на държавния секретар Сайрък Ванс, който преговаряше за Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (САЛТ-2) и с министъра на отбраната Харолд Браун, който настояваше да се сключи договор за намаляване числеността на конвенционалните сили в Европа. Бжежински бе категоричен поддръжник на идеята да бъдатг въоръжени бунтовниците в Афганистан след нахлуването на СССР в страната. Поради това съветската пропаганда го описваше като един от най-големите врагове на мирното съвместно съществуване и един от най-ярките "ястреби във Вашингтон.


В същото време Бжежински бе за нормализиране на връзките между САЩ и Китай, което помогна през 1979г. да бъдат подновени дипломатическите връзки между двете страни.


В Азия той подкрепя американската политика във Виетнам през 60-те години и работи за оформяне политиката на президента Линдън Джонсън по този въпрос.


Заедно с Дейвид Рокфелер, президент на банка "Чейз Манхатън", бжежински помага в създаването на Трилатералната комисия - частна структура, която лобира за по-близки връзки между Северна Америка, Западна Европа и Япония.


Десетилетия наред той остана активен в американските дипломатически среди и беше основната фигура в Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон. Бжежински преподаваше международни отношения в университета "Джонс Хопкинс", често публикуваше статии и написа няколко книги, включително "Стратегическа визия: Америка и кризата на световната сила" от 2012г.


Бжежински критикуваше външната политика на президентите Бил Клинтън и Джордж Буш - особено идеята му за "война срещу терора" и нахлуването в Ирак през 2003г. През 2007г. той подкрепи Барак Обама за президент, "защото разбира предизвикателствата, има усет за нова посока и ново определение за мястото на Америка в света".

Ключови думи към статията: