Свещеният за мюсюлманите месец рамазан започва днес

Египтянка разглежда традиционните фенери "фанус", които се използват в някои държави по време на рамазана.

© Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Египтянка разглежда традиционните фенери "фанус", които се използват в някои държави по време на рамазана.

Свещеният ислямски лунен месец рамазан започва в събота в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това съобщиха снощи религиозните власти в двете страни, предаде агенция "Франс прес".


Комисиите, натоварени с наблюдения на лунния годишен цикъл, установиха, че в четвъртък не е било възможно да видят новолунието, слагащо началото на нов месец, съответно постите ще започнат в събота.


Рамазанът ще започне днес и в Ливан, заяви мюфтията на Страната на кедъра шейх Абделатиф Дериян.




В шиитски Иран канцеларията на върховния ръководител Али Хаменей още не е обявила дата за началото на постите.


Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието; възможност за мюсюлманите да станат съпричастни на хората в нужда, лишавайки се доброволно от храна и вода.


Всеки правоверен, спазващ постите, не бива да яде, нито да пие от изгрев до залез слънце. През това време трябва да се въздържа и от сексуални контакти.


Над 1.5 милиарда правоверни от цял свят смятат да спазват постите в близкия месец - една от практиките, наричани стълбове на исляма, пет задължителни действия на поклонение пред Бог. Освободени са обаче пътешествениците, воините, възрастните и болните хора, бременните и кърмещите жени, отбелязва ТАСС.