Видео: Египет нанесе въздушни удари по лагери на екстремисти в Либия

Египетски бойни самолети нанесоха снощи серия въздушни удари срещу лагери в Либия, където според Кайро са се обучавали екстремистите, отговорни за смъртоносната атака срещу християни копти в Египет по-рано през деня, съобщиха египетски военни източници.


Съобщението за ударите дойде минути след като президентът Абдел Фатах ас Сиси заяви в телевизионно обръщение, че е наредил да бъдат бомбардирани терористични лагери, без да уточни къде, и се закани, че държавите, спонсориращи тероризма, ще бъдат наказани.


Първоначално бе съобщено, че шест удара са били нанесени вечерта срещу обекти в Дерна, Източна Либия, броени часове след атаката срещу християни копти в провинция Ел Миня, Централен Египет, при която по последни данни са били убити 29 души, сред които девет деца.




Мястото на нападението срещу египетските християни в петък.

© Reuters

Мястото на нападението срещу египетските християни в петък.


Очевидци в Либия, цитирани от Франс прес, потвърдиха поне четири удара в Дерна, контролирана от милиция, свързана с Ал Каида. Те разказаха как един самолет е атакувал четири цели, една от които в центъра на града.


По-късно египетската армия заяви, че операцията продължава и че е била предприета, след като било установено със сигурност, че в атакуваните лагери са се обучавали екстремистите, стоящи зад атаката срещу християните вчера сутринта.


Извънредното заседание при президента на Египет.

© Reuters

Извънредното заседание при президента на Египет.


"Терористичният инцидент, който стана днес, няма да остане незабелязан. В момента ние бомбардираме лагерите, където са се обучавали терористите", каза снощи президентът Сиси. Той добави, че Египет няма да се поколебае да нанесе още удари срещу лагери, където са се обучавали терористи, за да извършват операции срещу Египет, независимо дали тези лагери са вътре или извън страната.


Египет вече е бомбардирал позиции на екстремистите в Либия през февруари 2015 г., след като бойци на "Ислямска държава" разпространиха кадри с жестоката разправа с 21 копти от Ел Миня. Тогава пак беше бомбардирана Дерна. Египетски самолети в координация с щаба на либийските ВВС унищожиха лагери и складове с оръжие на екстремистите, припомня БТА.