Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

На 89 години почина Збигнев Бжежински

16 коментара
На 89 години почина Збигнев Бжежински

Збигнев Бжежински е починал в четвъртък на 89 г. в САЩ, съобщиха световните агенции. Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му Мика Бжежински, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, като го нарече ”най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче”.

Бжежински е американски политолог, държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той израства в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета Макгил, а университетът Харвард го прави доктор на философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ.

От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър и е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които са управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП. Но годините на президента Картър бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК Бжежински заявява: ”Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“

Бжежински е автор на книгата "Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. lindentown
    #16

    "Източноевропейсците да престанат да се държат като малки деца и да почнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например." Това важи в пълна сила и за западноевропейците и въобще за всички европейци. Свикнали са да чакат наготово Големия брат ( в случая САЩ) да им осигурява спокойствието. Големият брат най-сетне поиска европейците да почнат да си плащат сметката, и веднага потекоха едни сълзи и сополи ! Пънат се европейците, че ЕС бил най-голямата икономика в света, ама като стане въпрос за собствената отбрана и сигурност, почват да се ослушват и скътават....

  2. Лека му пръст! Ако е "повлякъл крак" , в краят на краищата Сор.с не бива да чака я!!!

  3. edin.drug
    #14
  4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #13
  5. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #12
  6. kaloyan.yankov
    #11

    Преди много години мой преподавател по философия ни бе казал "Бжежински постоянно създава нови теории (против социализма), които ни е много трудно да оборваме".

  7. В и К
    #10
  8. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
    #9
  9. Miau
    #8

    Апропо, Бжежински разкритикува и настоящото недоразумение в Белия дом.Ама ако има кой да чете.

  10. Miau
    #7

    Един и същи трол с трите си ника и си говорят помежду си- нищожества, които по този начин смятат че се докосват до един титан. Ето това е измишльотината на форумите.Спокойно може без тези форуми.Важното е да се четат книгите, написани от Бжжински.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.