Разходка с хеликоптер над Етна: За първите дами от Г-7

В програмата им още - дегустация, музей, посещение на ателие
2
Разходка с хеликоптер над Етна: За първите дами от Г-7
Гледка към Етна от античния театър в Таормина. Снимка: Ройтерс

Половинките на лидерите от Г-7 ще се посветят на туризъм на остров Сицилия, докато в град Таормина се обсъждат важни теми като борбата с тероризма, климатичните промени и състоянието на икономиката, предадоха ДПА и ТАСС.

Съпругата на домакина на форума, италианския премиер Паоло Джентилони, Мануела, има задачата да се погрижи за първите дами на САЩ и на Франция, Мелания Тръмп и Брижит Макрон, за съпругите на премиерите на Канада и на Япония, Софи Грегоар Трюдо и Аки Абе, както и за Йоахим Зауер, съпруга на германския канцлер Ангела Меркел.

За групата на "половинките" днес се предвижда прелитане с хеликоптер над вулкана Етна и разглеждане на град Катания, където ще те ще посетят кметството, античен театър и бивш бенедиктински манастир, смятан за шедьовър на бароковото изкуство. За групата се предвижда и дегустация на традиционни сицилиански рибни блюда и на каноли (тестени фунийки с различен пълнеж).

Вечерта "половинките" ще се присъединят към самите лидери от Г-7 и всички ще присъстват на концерт на оркестъра на миланския оперен театър Ла Скала в античния театър на Таормина. След това италианският президент Серджо Матарела ще даде официална вечеря в чест на гостите.

Утре програмата на "половинките" предвижда визита в музея на Таормина, където има шедьоври на Караваджо и на Антонело да Месина. После е планирана разходка из местен парк, дегустация на различни плодови напитки и посещение на ателие, в което се правят чанти от слама. "Половинките" ще получат по една чанта като подарък. После те ще обядват в ресторант с панорамен изглед към морето.

В последния момент съпругът на британския премиер Тереза Мей, Филип Мей, се отказа да я придружи в Таормина. Самата тя ще съкрати визитата си до един ден заради обстановката във Великобритания след атентата в Манчестър в понеделник.

Същевременно след протеста на "Оксфам" в Таормина, друга неправителствена организация, "Грийнпийс", също организира демонстрация срещу срещата на върха, отбелязва Асошиейтед прес.

Активисти издигнаха на плажа на близкия до Таормина град Джардини Наксос четириметрова статуя, копие на Статуята на Свободата, облечена със спасителна жилетка, символизираща трагедията на мигрантите в Средиземно море и заплахата от покачване на нивото на океана в резултат на глобалното затопляне.

След това те потеглиха с осем каяка в морето и разгърнаха там плакати с различни послания, в това число и "Планетата Земя на първо място". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.