Сграда на поне 20 етажа ще бъде построена в софийския район "Младост"

снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

снимката е илюстративна

Нова сграда на поне 20 етажа ще се появи в софийския квартал "Младост", на ъгъла между булевард "Александър Малинов" и улица "Филип Аврамов". Разрешението за строеж е издадено на 4 февруари 2016 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков - 5 дни преди той официално да освободи поста, след като подаде оставка в края на 2015 г.


За строежа сигнализира кметът на "Младост" Десислава Иванчева във "Фейсбук". В районната администрация разбрали за проекта, защото инвеститорите изпратили за одобрение план за управление на строителните отпадъци, за изпълнението на първи етап от строежа - изкоп с дълбочина 5 етажа.


На мястото в момента има платен паркинг, а в непосредствена близост е новопостроена бизнес сграда. Там е един от изходите на метростанция "Александър Малинов", а на няколкостотин метра се намира и жилищният комплекс "Гранд Каньон", строежът на който започна в средата на април. Именно на това място ще се издигне сграда с офиси, магазини, апартаменти и ателиета, която според кмета на "Младост" ще бъде с 25 етажа. От пресцентъра на "Младост" казаха пред "Дневник", че проектът е предвиждал сградата да бъде свързана с метростанцията с подземен тунел.




Според подробния устройствен план за района, одобрен през 2009 г., сградата може да бъде до 20 етажа. Парцелът обаче попада в смесена функционална зона, в която няма ограничение на височината за сгради за обществено обслужване - каквато ще бъде планираната. Изискването да се използва тази възможност е отстоянието от най-близката сграда да е 15 метра.



Това е възможно да бъдат заобиколено като инвеститорите могат да се ползват от чл. 27 ал.3 от Закона за устройство на територията, според който няма ограничение в плътността на застрояване за имоти с лице към две улици - в случая бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов". На този принцип бяха разрешени "Парадайс тауър" и "Милеиниум център" на бул. "България".


Инвеститори в проекта са Зубейда Асад и Заки Маджид, които "Дневник" не успя да открие за коментар. Справка в регистъра на направление "Архитектура и градоустройство" показва, че от 2004 г. до днес на тяхно име са издадени 10 разрешения за строеж само в район "Младост". По информация на "Капитал" Заки Маджид развива хотелиерски бизнес в курорта "Слънчев бряг", като през 2016 г. е купил хотела "Парадайс бийч" в Свети Влас, част от наследството на "Мултигруп".

Ключови думи към статията: