Кинтана и Нибали загърбиха феърплея и свалиха розовата фланелка от гърба на Дюмулен

Кинтана и Нибали загърбиха феърплея и свалиха розовата фланелка от гърба на Дюмулен

© Associated Press

В един етап, белязан от невиждана за големите колоездачни състезания липса на феърплей, шампионът от 2014 г. Найро Кинтана свали розовата фланелка от гърба на Том Дюмулен и излезе начело в генералното класиране преди последните два дни на Джиро д'Италия.


Колумбиецът обаче не успя да натрупа голяма преднина пред холандеца, въпреки че тежката ситуация, в която изпадна досегашният лидер, му даде отлична възможност. Колоездачът на "Мовистар" отново нямаше достатъчно свежи крака, както и вчера, което остави Дюмулен в добра позиция преди утрешния последен планински етап и бягането по часовник в неделя.


Кинтана, който започна днешната отсечка с пасив от 32 секунди, вече има аванс от 38 секунди пред Дюмулен. Само на пет секунди зад холандеца е миналогодишният шампион Винченцо Нибали, който изкара целия етап рамо до рамо с Кинтана.




Преди първото от двете тежки изкачвания за деня Дюмулен спря край пътя, за да се облекчи. Точно в този момент отборите на Кинтана и Нибали - "Мовистар" и "Бахрейн мерида", предприеха мощна атака и направиха разлика от една минута на лидера.



С много усилия и помощта на "Лото Йъмбо" и "Орика Грийнедж" Дюмулен успя да се върне при останалите фаворити в края на височината. Това обаче се отрази тежко на състезателя на "Сънуеб", който изпадна в сериозна криза още в началото на последното изкачване.


Кинтана и Нибали все пак не бяха достатъчно силни, за да се възползват от тази криза по 15-километровата височина от най-висока категория, в която първите 6.5 км бяха със среден наклон 9.4%, а на моменти наклонът достигаше 14%.


Французинът Тибо Пино отново беше най-впечатляващ сред претендентите за розовото трико и се доближи на 53 секунди от първата позиция, а поредното силно представяне на Илнур Закарин и Доменико Позовиво доведе до това, че първите шестима в генералното класиране се събраха само в 90 секунди.


Ланда успя от третия опит


Микел Ланда спечели днешния 19-и етап и донесе първа победа на "Скай" в стотното Джиро д'Италия. След като в 16-ия и 18-ия етап беше много близо до успеха, но загуби финалните спринтове с Нибали и Тиджей ван Гардерен, испанецът успя при третия си опит да триумфира в планинска отсечка.



Ланда този път не беше част от първото голямо откъсване. Атаката на Кинтана и Нибали срещу Дюмулен и последвалото събиране на колоната в предпоследната височина обаче даде нова възможност на испанеца.


Тъй като претендентите за генералното класиране останаха без помощници при оставащи 90 километра до края на етапа, те рязко намалиха темпото в изчакване на съотборници и позволиха на второто за деня откъсване да замине далеч напред.


На последната височина Ланда успя да се откъсне от Пиер Ролан и Руи Коща и с чудесна самостоятелна езда да пресече пръв финалната линия след 4.53 часа. Коща завърши втори с изоставане от 1:49 мин., а Ролан пристигна трети на 1:54 мин.


Кинтана и претендентите за най-добър млад състезател в обиколката Адам Йейтс и Боб Юнгелс финишираха с пасив от 8:21 минути, а две секунди след тях дойдоха Нибали, Бауке Молема и Ян Хирт от "CCC Полковице", който затвърди страхотната си езда от 18-ия етап. Дюмулен пресече финала 9:30 минути след победителя Ланда.


Kaкво предстои в битката на върха


До края на стотното джиро остават два етапа. В събота е последният планински, в който Кинтана и Нибали ще имат последна възможност да направят солидна разлика на Дюмулен преди индивидуалния етап по часовник, с който в неделя приключва обиколката.


Добрата новина за Дюмулен е, че етап утрешният двадесети етап няма да завършва на изкачване. Въпреки това отсечката е доста тежка. Тя е с дължина 190-километра и включва три височини, като втората и третата са от първа категория.



Ключови в етапа са последните 90 км. Те започват с изкачване към Монте Грапа, което е сред най-тежките в тазгодишната обиколка и където Найро Кинтана и Иван Басо си осигуриха розовата фланелка през 2014 и 2010 г. Височината е дълга 24 километра при среден наклон около 7% и максимален - 11% в самото начало.


След нея следва много технично спускане в продължение на 26 км, преди да се стигне до втората височина от първа категория. Тя е дълга 14 км и има сходни характеристики с първата. Последните 15 км са спускане с много леко изкачване преди финалните 5 км.


Обиколката на Италия ще завърши в неделя с индивидуален етап по часовник. Отсечката е дълга 29.3 километра, като има равнинен профил и през цялото време движението е надолу - от 185 метра надморска височина в Монза до 120 в Милано.