Службите на България, Франция и Турция пресякоха канал за трафик на антики

Службите на България, Франция и Турция пресякоха канал за трафик на антики, съобщи МВР.


Действията са проведени общо в 11 града на територията на страната и 4 града в чужбина, а спомагателните операции продължават и в момента.


На територията на България, Франция и Турция са извършени действия по разследването, претърсване и изземване, спрямо 40 души, от които 22-ма са задържани. Претърсени са 40 адреса, иззети са над 5600 движими културни ценности, представляващи движими археологически обекти /монети и предмети от епохата на античността и средновековието, като сред предметите присъстват керамични и метални съдове, различни по вид апликации, пръстени, обици, фигури от камък и метал и други/.




Някои от предметите и монетите са от злато и сребро. Сред иззетите културни ценности има такива с много висока културно-историческа стойност. Иззети са също около 20 металдетектора, включително и една специфична техника за проучване на земните пластове – георадар/скенер, над 40 компютърни конфигурации и други дигитални устройства.


По думите на експертите, действията засягат две международни организирани престъпни групи, чиито членове са граждани на различни държави, а основната им дейност е търсенето, събирането, трафикирането и продажбата на незаконно придобити движими културни ценности.


Според оценката на МВР това е една от най-мащабните операции срещу трафика на културни цености като в България операцията продължава на 30 адреса в 8 града.

Ключови думи към статията: