Турция ще забрани продажбата на котки и кучета в зоомагазини

Турция ще забрани продажбата на котки и кучета в зоомагазини

© Bogdan Cristel

Продажбата на котки и кучета в зоомагазини ще бъде забранена в Турция, обяви министерството на горите и водните ресурси. За това се подготвя закон за животните, техните права и зоомагазините. Част от процеса са срещи с представители на организации за защита правата на животните, съобщи в."Хюриет".


Промените предвиждат магазините да продават котки и кучета само по каталози, а самите животни повече да не бъдат държани на витрините или в клетки. Отглеждането им ще става в специални места с подходящо осветление и отопление. Животните в зоомагазините ще бъдат предлагани само риби и птици.


Всяко населено място с над 100 000 жители ще бъде задължено да има приют.




С проектозакона се забранява и воденето без каишка и намордник на 4 породи - питбул териер, японска тоса, фила бразилейру и дого архентино. На нарушителите ще се налагат глоби. На животните ще се поставя чип и парична санкция очаква онези, за които се установи, че пускат на улицата такива кучета.


Със затвор са заплашени онези, които убиват, тровят, продават за храна или имат сексуални контакти с животни, допълват от министерството.

Ключови думи към статията: