Нови стави с 3D принтер

Разработката е на шведски учени
24 май 2017 09:55, Eкип на Puls.bg
2
Нови стави с 3D принтер
Reuters

Шведски учени успешно завършили клиничните изпитания, в които тествали експерименталната си технология за създаване нови стави. Тя включва прилагането на стволови клетки в комбинация с 3D принтиране. В принтираната структура, персонализирана към характеристиките на пациента, събраните от него стволови клетки започват да се размножават и да произвеждат напълно здрави и функционални хондроцити – хрущялни клетки. 

Екип от хирурзи, поканен да наблюдава процедурата и да окачестви новополучените ставни тъкани и структури заключил, че те са напълно неразличими от обикновените, естествени човешки тъкани.
 
Данните за това невероятно постижение са публикували в изданието на Nature Scientific Reports (брой 7, 06.04.2017). Ръководителят на научното изследване, Стина Симонсон от университета на Гьотенбург заявява, че диференцирането на стволови клетки в хрущялни е прост процес в човешкото тяло. Развитието му в епруветка обаче е доста по-сложно.
 
Първоначално учените събирали хрущялни клетки от пациенти, подлагащи се на колянна операция. Събраните клетки били подложени да серия от манипулации, за да се върнат в изходното си състояние на неспециализирани, плурипотентни стволови клетки, с възвърнат потенциал да се развият в почти всеки тип телесна клетка.
 
Получените индуцирани плурипотентни стволови клетки били капсулирани в нано-целулозно вещество, чиято функция била да ги предпази от термично, механично и химично увреждане при принтирането. След това били поставени в специализиран 3D биопринтер. След използването им за построяване на хрущялна “основа”, те били третирани с различни растежни фактори, които довели до специализирането и размножаването им в здрава хрущялна тъкан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и после испанците създали хеликс оригинал.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведите са бъдещето. Вече пишат и принтват.