Атентаторът от Манчестър е британец от либийски произход (обновена)

Мюсюлмани се молят в памет на жертвите и пострадалите от атентата в джамия в Манчестър.

© Reuters

Мюсюлмани се молят в памет на жертвите и пострадалите от атентата в джамия в Манчестър.

Заподозреният извършител на атентата в Манчестър в нощта срещу вторник е пристигнал в града с влак от Лондон, съобщиха американски източници на "Ройтерс" от разузнавателните среди.


Те потвърждават съобщенията от следобедните часове, че атентаторът се казва Салман Абеди. За самоличността и гражданството му се знае малко и се спори дали е на 22 или 23 години.


Двама от източниците са в контакт с британските служби и казват, че пълното име на заподозрения самоубиец е Салман Рамадан Абеди.




Залата "Манчестър Арена" се намира близо до гара "Виктория", с която е свързана с тунел.

© Reuters

Залата "Манчестър Арена" се намира близо до гара "Виктория", с която е свързана с тунел.


Малко по-късно и началникът на полицията в Манчестър потвърди, че става дума за 22-годишния Салман Абеди. "Но той още не е окончателно идентифициран и поради това не искам да коментирам повече", каза Иън Хопкинс.


Полицията в Манчестър потвърди, че става дума за мъж, който е загинал в експлозията и че се проверява дали той е бил част от по-широка мрежа.



След съобщението "Ройтерс" публикува още подробности от американските си източници, цитиращи британското разузнаване - Салман Абеди е роден в Манчестър през 1994г. в семейство на либийци.


Те са имигрирали в Лондон, след което са се преместили в района Фолоуфийлд на юг от Манчестър, където са живели в продължение на поне 10 години. По-рано днес полицията претърси къща на улица "Елсмор роуд" в същия район.


Арестуваният в друга акция 23-годишен мъж се смята, че е брат на Салман.


Абеди има и сестра Джомана, допълват източниците на агенцията от САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: