Стомашни проблеми стопиха аванса на Дюмулен в Джиро д'Италия

Миналогодишният шампион Винченцо Нибали донесе първата италианска победа в стотното Джиро д'Италия, а лидерът в генералното класиране Том Дюмулен беше забавен от стомашни проблеми и изгуби по-голямата част от преднината си.


Холандецът получи разстройство в началото на второто от двете изкачвания на емблематичния за обиколката Стелвио и трябваше да спре край пътя, за да се облекчи. Основната група измина около 2 километра в по-бавно темпо, за да го изчака, но след това се върна в обичайния ритъм и носителят на розовото трико започна да губи все повече време.


Състезателят на "Сънуеб" трябваше да кара сам до края на отсечката, но все пак съкрати част от пасива си в края й и успя да удържи лидерската позиция. Той започна деня с аванс от 2:41 минути пред Найро Кинтата, но вече е само на 31 секунди пред колумбиеца.




"Нямаше как, трябваше да спра. Още на първото изкачване го усетих. След като изостанах, реших да се боря до самия финал и да правя заключения след края на етапа. Все още съм в розово, но днешният ден е изключително разочароващ за мен", заяви Дюмулен.



Нибали се придвижи до третото място в генералното класиране след победата си в 16-ия етап. Любимецът на домакините измина 222-километровата отсечка между Валденго и Бормио (втората най-дълга в тазгодишната обиколка) за 6.24:22 часа и се доближи на 1:12 мин. от Дюмулен.


Акулата от Месина напълно оправда ролята си на фаворит в днешния етап, който след двете изкачвания на Стелвио и достигането до най-високата точка в стотното джиро завършваше с 20-километрово много стръмно и технично спускане.


Нибали атакува в групата на фаворитите в края на втората височина и остави без отговор Кинтана, Тибо Пино, Илнур Закарин и Бауке Молема. След това италианецът направи страхотно спускане и настигна последния оцелял от откъсналата се група - Микел Ланда.


Двамата спуснаха заедно в последните километри, а шампионът от 2013 и 2016 г. спечели финалния спринт с атака в последния завой и записа осмата си етапна победа в Джиро д'Италия.



Кината пресече финала трети с изоставане от 12 секунди, следван от Доменико Позовиво (+24 сек.) и Илнур Закарин (+34 сек.). Давиде Формоло завърши шести на 1:16 мин., а с пасив от 1:35 мин. пристигна групата на Молема, Пино, Боб Юнгелс и Адам Йейтс.


В генералното класиране Пино е четвърти на 2:38 мин. зад лидера Дюмулен, а Закарин изостава с две секунди от французина. Позовиво (+3:05), Молема (+3:49), Стивън Краусвайк (+6:20) и Йейтс (+7:00) допълват челната десетка.