Наредбата за ТЕЛК е частично отменена, но това не означава спиране на работата

Наредбата за ТЕЛК е частично отменена, но това не означава спиране на работата

© Цветелина Белутова, Капитал

С решение от 11 май Върховният административен съд отмени част от текста на Наредбата за медицинската експертиза - документът, който определя реда за признаване на инвалидност и регламентира дейността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).


Съобщението за отмяната излезе миналата седмица и незабавно създаде паника и напрежение, след като лекарите от ТЕЛК обявиха, че прекратяват работата си заради решението на съда. От Министерството на здравеопазването и експерти по медицинско право обаче успокояват, че решението не е основание за прекратяване на дейността, а е административен въпрос, който в кратки срокове ще се разреши.


Отменените текстове бяха приети през ноември 2016 г. и причината да се отхвърлят са административни пропуски при приемането им, а не същината им. Например не бяха издадени мотиви към документа, както изисква закона. Служебният министър Илко Семерджиев се опита да изпревари събитията, като приеме корекции, попълващи административните пропуски, но не успя да го направи достатъчно бързо, защото и тази процедура отнема време. По закона за администрацията, за да е изрядна наредбата се изискват становища от всички засегнати страни и в случая корекциите не са приети, защото се бави становището на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той не е свикван и съставът му все още не е определен след смяната на кабинета.




Решението на ВАС отменя определени текстове като изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата и методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. В останалата си част наредбата, включително регламентът за временната неработоспособност, е в сила, поясни Министерството на здравеопазването.


Нормативно установените задължения на органите на медицинската експертиза не са отменени, и следва те да продължат да работят съобразно действащото законодателство, в това число и при спазване на Наредбата за медицинската експертиза в редакцията, действаща след съдебната отмяна, посочват още от ведомството.


Хората не трябва да се притесняват, че няма да получат документите си за неработоспособност и няма пречка те да бъдат издадени, коментираха адвокати пред "Дневник". Проблемът е, че самите лекарски комисии са объркани от решението на съда и не знаят как да процедират в момента.


"От петък има решение на административния съд, с което се отменя административната уредба, с която ние работим. Тоест, от днес ние не можем да издаваме експертни решения с процент намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът", заяви в понеделник пред "Дарик" д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София.


Във вторник здравното министерство отново категорично заяви, че няма причина за спиране на работата на ТЕЛК-овете и издаде инструкции към комисиите как да действат.


Инструкции до ТЕЛК от Министерството на здравеопазването:


1. Разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, в частта "от една до три години". След отмяната, действащата редакция на разпоредбата на чл. 69, ал.1 е: "Срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване." Това означава, че органите на медицинската експертиза следва да определят срока на инвалидността по медицинска целесъобразност въз основа на досегашните критерии, т.е. няма промяна в тях.


2. Отменена е и т. 1 "Малигнен тумор на гърдата в първите 5 години" на раздел XI "Женски полови органи" от част осма "Хирургични заболявания" от Приложение №1 към чл. 63, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че в съответствие с действащите медицински критерии, както и съгласно чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза, когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.


3. Отменено е и Приложение № 2 "Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти" към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че при определяне на трайната неработоспособност органите на медицинската експертиза следва да продължат да се ръководят от досегашните критерии, определени в Наредбата за медицинската експертиза, които са свързани с развитието на съответните заболявания (характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване).