Тръмп предложи орязване на трилиони долари правителствени разходи

Тръмп предложи орязване на трилиони долари правителствени разходи

© Reuters

Белият дом представи днес предложенията си за бюджета на САЩ за новата фискална година, започваща през октомври, с които предвижда съкращаване на стотици милиарди долари разходи на администрацията още през 2018 г.


Основната част от свиването на разходите идва от намаления бюджет за подпомагане здравните услуги и хранителни помощи за бедните. В същото време администрацията продължава да настоява за значително понижаване на данъците и борба с бюджетния дефицит.


Не е сигурно, обаче доколко конгресмените и сенаторите ще приемат това предложение, тъй като те самите пишат бюджетни планове като част от кампаниите си за частичните избори за Конгреса през ноември 2018 г.




Тръмп няма лично да представи плана, тъй като е на първата си обиколка в чужбина, продължаваща и следващата седмица в Европа.


Идеята на Белия дом е парламентът да одобри съкращаването на 3.6 трилиона долара правителствени разходи в следващите 10 години и балансиране на бюджета до края на десетилетието.


Повече от 800 милиарда долара ще е съкращението в програмата Medicaid за подпомагане здравните осигуровки на бедните американци. Екипът на президента иска да намали федералното участие в този инструмент и да разшири правомощията на отделните щати да решат дали да продължат да го използват и за какво точно.


Други 192 млрд. долара може да се спестят от купоните за храна, отпускани за допълване бюджетите на бедните домакинства. Предложението на Тръмп е повече американци без деца да си намерят работа, ако искат да получават купони.


Републиканците са под натиск да одобрят обещаното намаляване на данъците, представяно като фундамент на пробизнес мерките на администрацията на Тръмп. Основното сред тях е свиването на корпоративния данък от 35 на 15 процента и ограничаването на категориите за определяне на подоходен данък от 7 на 3. Засега обаче Белият дом и републиканците са принудени да се занимават със скандала за евентуалните връзки на екипа на Тръмп с Русия, няколкото разследвания по този въпрос и продължаващите сътресения след уволняването на директора на ФБР Джеймс Коми.


Съкращаването на федералната вноска в Medicaid вече бе одобрено в долната камара на Конгреса, но бъдещето на проектозакона в Сената не е сигурно. Първите щрихи на предложенията за орязан бюджет бяха представени през март и не бяха приети с възторг в Конгреса.


Други предложения предвиждат орязване на помощите за фермери, налагането на такси за инспектирането на месопроизводството и продажба на половината от държавния петролен резерв за извънредни ситуации.


Сред деликатните съкращения са тези за федералната пощенска служба, за които от години не се събира достатъчно подкрепа от конгресмени от двете партии.


С по-малко пари от бюджета ще трябва да се справят всички министерства, но най-сериозно засегнати са Държавният департамент и Агенцията за защита на околната среда.


Има и ведомства с увеличени разходи - Пентагонът ще получи повече средства и е предвидено да започнат плащанията по проекта за издигане на стена по границата с Мексико.


В помощ на 6-седмичен отпуск при раждане или осиновяване на дете бюджетът предвижда 25 млрд. долара. С други 200 млрд. долара се стимулират щатските и местни власти да увеличат инвестициите в пътища, мостове, летища и други важни инфраструктурни обекти.


Планът на Тръмп залага на това икономиката да расте с 3% годишно към края на първия му мандат. Това обаче е доста оптимистичен сценарий в сравнение с изчисленията на Комисията за бюджета към Конгреса - 1.9%. Директорът по бюджетните въпроси в Белия дом Мик Мълвени коментира, че подобна оценка на конгресмените "предполага песимистична нагласа за Америка, за икономиката, за нейните хора, нейната култура... а ние просто не можем да приемем това".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: