След атентата в Манчестър Каракачанов отново заговори за военно обучение

След атентата в Манчестър Каракачанов отново заговори за военно обучение

© Георги Кожухаров

Военният министър и вицепремиер по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов заяви пред Би Ти Ви, че в училищата ще има военно обучение и то няма да бъде в часа на класа. По думите му ситуации като тази в Манчестър изискват младите хора да имат поне основни познания как да реагират при кризи.


Късно снощи поне 19 души загинаха и почти 60 бяха ранени от експлозия, избухнала в края на концерта на американската поп звезда Ариана Гранде в английския град. Основната версия е, че атентатор самоубиец е предизвикал взрива.


Според Каракачанов младежите трябва да знаят как да работят с оръжие, въпреки че им е забранено да притежават такова до навършване на пълнолетие. С въвеждане на военно обучение професията щяла да стане и по-популярна и така да се бори големият отлив на кадри от армията.




"Над 20% е недокомплектът в офицерския състав, а още по-голям във войнишкия. Особено голяма е липсата на хора в сухопътни войски. Обмисляме да се въведе постъпване в армията на доброволен принцип", допълни Каракачанов.


Министърът на отбраната уточни, че директорът на Дирекция "Социална политика" във ведомството Иво Антонов няма да бъде уволнен. Негова снимка в нацистки поздрав пред танк, качена на профила му във "Фейсбук", беше разпространена малко след идентичния скандал със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев. Това доведе и до неговата оставка.


"Ще бъде категорично предупреден. Санкция по закон няма как да има", заяви Каракачанов, като след това уточни, че все пак може да се наложи административна санкция за уронване на престижа на министерството.


Всичко, което трябва да знаете за: