Тела, паника, объркване... Бягащи момичета и родители, търсещи децата си

Очевидци разказват, че пушеци от взрива изпълнили коридорите на арената
Обновена: 23 май 2017 08:37 | 23 май 2017 08:37,
42
Тела, паника, объркване... Бягащи момичета и родители, търсещи децата си
Снимка: Reuters

Очевидци на атаката описват сцени на паника и пълен хаос извън арената. Взривът взе поне 19 жертви, а още 50 са ранените. Заради взривът пушеци са изпълнили коридорите и стълбите на рената. Паникьосани родители все още търсят децата си.

Шарлът Кембъл се молела 15-годишната й дъщеря да е жива. Оливиа и приятелят й Адам са в неизвестност след като са били на концерта на Ариана Гранде в "Манчестър Арена" снощи вечерта.

Още по темата

"Тя се забавляваше, а след това нищо не сме чули от нея", разказва майка й пред CNN. "Обадихме се на болници, обадихме се на всички, които се сетихме. Публикувахме във всяка социална мрежа и нищо", споделя майката.

Анди Джеймс, очевидец, разказва, че чул експлозия и почнал да бяга от арената с 9-годишния си брат в ръцете си. Пищящи фенове бясно напускали залата с него.

"Звукът разтресе гърдите ми", разказва Джеймс. "Погледнах нагоре и видях всички да пищят и да тичат по стълбите", разказва момчето.

Това е бил първият концерт, на който е отишъл братът на Джеймс. Билетите били подарък за рожден ден. Концертът тъкмо бил приключил, когато хаосът започнал.

"Стюардите се опитваха да успокоят хората, но всички бягаха", спомня си Джеймс, който успял да излезе от Арената. Той си спомня, че е чул втора експлозия, когато са тичали навън. Докато бягали усещал пулса на малкия си брат.

Полицията засега разглежда взривът като терористичен акт. В Twitter полицията на Манчестър написа:"Към момента този акт се разглежда като терористичен инцидент, докато полицията не научи нещо ново".

Разпилени тела

"Имаше тела навсякъде... беше просто хаос", разказва друга очевидка пред CNN. "Имаше поне 20 или 30 души на пода, някои от които можеше да се види, че са просто мъртви".

"Раните, които видях... не изглеждаха като рани, които хората получават, когато бягат в паника", разказва Джоел Гудман, фотограф на мястото.

Иво Делгадо, друг очевидец, си спомня как е чул експлозията, преди да види как хората да почнат да тичат в паника.

"Имаше момент на объркване, но все пак взривът беше доста силен, истински масивен", казва той. "Видях поне трима ранени", допълва той.

Тълпата е била основно от млади хора и деца, които са дошли да видят Ариана Гранде на първият от трите й концерта във Великобритания.

"Имаше много малки момичета, които бягаха навън и родители, които крещяха и викаха имена", спомня си Делгадо.

Сам Уорд, който живее близо до "Манчестър Арена", разказва, че шумът от взрива бил "като нищо друго, което съм чувал в центъра на града".

"След първата вълна от сирени и първоначалната евакуация беше пълно с коли. Беше лудница на пътя, хората минаваха на червени светофари", разказва той.

"Тя приключи последната си песен... и чухме оглушителен взрив, и си спомням, че всички просто почнаха да бягат... хората бяха покрити с кръв, някои хора се караха, беше много плащещо", разказва Джош Елиът пред BBC.

Други разказват, че светлините тъкмо са били включени след последното изпълнение и първите хора са успели да излязат от залата. Някои хора отначало помислили, че са гръмнали балони или пък високоговорителите, но не след дълго разбрали, че е експлозия.

Междувременно социалните мрежи са изпълнени с предложения за подслон за бягащите. Много хора благодариха в Twitter на таксиджиите в Манчестър, които безплатно са откарали много деца в безопасност до домовете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато бият по населението, а не по държавни структури е ясно, че е вътрешна работа на ми-5
30
2
 
8
 
! Отговори
Добре заварили!!! преди 6 години
Да отговорим адекватно с масови шествия, запалени свещички, фланелки с надпис "Аз съм Манчестър!", лавина от съболезнователни постове, публични декларации "Ние няма да променим начина си на живот!" и на първо място с един весел, разюздан гей парад, с много смях, техно и кълчотене. А, да, да не забравим и лозунга "Добре дошли!"
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният евроцирк. Сега медиите в Европа, включително и васалните български цяла седмица ще ни занимават с дежурните си клишета и така до следващия атентат.
28
1
 
17
 
! Отговори
малко помислете преди 6 години
Нека всеки се замисли, как може, ние да се борим да влземем в ЕС близо 10 години, да направим толкова компромиси с икономика, стандарт, ресурси и тн и накрая 2007 гдна с много зор, влязохме, а изведнъж хора с една тениска и едни дънки, без документи в тях, забележете, без документи за самоличност, са посрещнати тържествено с wolcommen nach Geutschland. Нека някои ми каже логиката. Необразовани, никава връзка с религията в Германия, никакво желание за работа и се посрещат с добре дошли.
27
0
 
13
 
! Отговори
жалко за Европа преди 6 години
Жалка картинка, бабичката и такива, като нея започнаха процес, който вече не могат да контролират. Може би целта е била вкарване на необразовани талибани в Европа и унищожаването на тази силна икономика. Едва ли не са били наясно, че тези хора няма да работят, а ще лежат на подаяния от държавата. Всичко е замисъл преди десетки години. Процес не виждам как ще го спрат, като самите германци примерно са с промити мозъци. Това не е Германия преди 50 години. Няма връзка с тогава.
26
0
 
27
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Меркел. За всичко е виновна откачената бабичка от Германия, която призова всичката измeт от арабския свят, да дойде свободно в Европа, да дойде в Германия, Англия, Холандия, Белгия, Австрия и др. зарази цяла европа тази откачена бабичка и сега всички се чудят какво става. Какво става ли? Като пуснеш вълка в кошарата, много добре знаеш какво става. Ето ви толерантност към мюсюлманите и мирната им религия. Вместо да обесят Меркел и да я хвърлят на кучетата, политиците погребват народите си сега...
25
5
 
7
 
! Отговори
dvoini standarti преди 6 години
A v Afrika, kogato Boko Haram izgori cqlo selo ili grad s hrstiqnsko naselenie daje ne go i spomenavat po novinite
24
5
 
20
 
! Отговори
не удобни въпроси преди 6 години
Я тези деца да питат техните политици какво правеше Англия в Ирак и колко хора избиха и също за Либия и там избити хиляди и двете страни сега са в хаос и разруха.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами напускаха в цяла Европа тея гни*ди и те обещаха, че Европа ще почервенее и ще има кърваво лято и ето започва се!
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
таксиджиите са предимно "гадните източноевропейци" ...
21
4
 
25
 
! Отговори
агент преди 6 години
Зад ИД стои ЦРУ!!! Не си правете изобщо илюзии кой ги обучава, кой ги финансира и кой им пуска интернет ,телофони и т.н! ИД = ЦРУ!!!! Това е факт, но не бъдете слепи... вижте истината, ЦРУ е държава в държавата! Това е главата на змията!
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хорааа, службите имат достъп до сайтовете на ИД, четат им постовете, и...??? И ? ... Кой им пуска интернета, кой им хоства сайтовете,кой е регистрирал домейните???? Правят ни на балъци!!! Това са техни хора, целта е да има напрежение, да има убити... за новия световен ред! Налагане на драконовски мерки,ограничаване на човешки свободи! Това е причената, иначе винаги ще намерят някой болен мозък да се взриви! Каква е целта им, е то е ясно каква !!!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОруелПомисли си какво остана от индия пакстан и другите държави, които БЯХА ПЕРЛИТЕ в огърлицата на кралицата.Кое прави огърлицата?-конеца...D
18
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега очакваме Тереза Мей да каже ,че българи и румънци са виновни за това?! Нали са й трън в очите?
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактХората не са виновни за решенията на политицитеА за Ирак и Либия повечето хора не им пука какво се случва
16
10
 
44
 
! Отговори
факт преди 6 години
Англия участваше в най големите военни престъпления и агресии с милиони жертви,Ирак и Либия,сметките винаги се плащат......
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените да докажат че Алах е измислица и мюсолманите ще се откажат доброволно от религията.
14
6
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименСпоред мен всички религии трябва да се забранят! и сред християните има откачени и сред будистите, но при исляма е прекалено, а тъй като повечето маймуноподбни който изповядват тази религия са с умствен капацитет на речно камъче ако им каже имама, че като си забият пирон в главата и ще има 40- девственици те са готови да си направят тиквата на игленик. Затова по добре без религия, да няма извинения за простотиите който правят всички. И да няма как да подстрекаваш по тъпите от теб!
13
1
 
70
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Защо всички атентати са срещу мирни жители, а не срещу правителствени сгради или учреждения! Може би никой не плюе на този който му дава хляба :)
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДесенАми грабвай кръста и тръгвай.Аз лично моя кръст си го качих до хълма ГОЛГОТА.Разбра ли?