Безкасовите магазини на Amazon идват и в Европа

Множество регистрации в ЕС и на Острова говорят за това
22 май 2017 14:30, Бойчо Попов
2
Безкасовите магазини на Amazon идват и в Европа
Снимка: архив, Reuters

Американският технологичен концерн Amazon изглежда обмисля разширяване на своята концепция за "магазин на бъдещето" Amazon Go - обекти за хранителни стоки без каси, към Великобритания и Европа, или поне за това сочат регистрации на редица марки, предава The Verge.

Компанията наскоро e подала няколко заявки за търговска марка, свързани с магазините ѝ Go, в бюрото за интелектуална собственост на Обединеното кралство и в еквивалента му в Европейския съюз.

Компанията е подала заявления, за да запази четири слогана: "No Lines, No Checkout" (Няма опашка, няма чекиране), "Every Queue is a Defect" ("Всяка опашка е дефект") и др. подобни. Слоганите са подобни на тези, използвани от компанията, когато за пръв път представи магазините си Go през декември миналата година. По това време имаше съобщения, че компанията възнамерява да отвори около 2 хил. магазина, въпреки че Amazon отрече тези планове.

Amazon тестваше технологията на Amazon Go в обект с площ 1 800 кв. м в Сиатъл, достъп до който имат само служители на концерна. При пазаруването без каси Amazon залага на подобни технологии, които се ползват и при автономно движещите се автомобили. Технологията се крепи на машинно учене, съответни алгоритми и сензори. Тя трябва да разпознава какви стоки на какви цени взимат клиентите от рафтовете, като те се отчитат във виртуални колички. Когато клиентът е готов с пазаруването, той излиза директно от магазина, а сумата автоматично се регистрира чрез акаунта му в Amazon.

Идеята за отстраняване на касите и съответно опашките в магазините не е нова за бранша. Касите са скъпа инвестиция за собствениците на магазини и принуждават клиентите често да чакат дълго време. Досега обаче автоматизираните системи за изчисление на сметката не са напускали стадия на разработването. С новата технология Amazon ще има нужда от едва шест до десет служителя на локация.

Amazon все още има дълъг път, преди да навлезе с магазините си на чужди пазари. Първият магазин трябваше да бъде отворен през март, но технически проблеми очевидно забавиха старта: системите на магазините очевидно се сриват, ако в тях има повече от 20 души, а има и проблеми при проследяването на продукти, поставени на грешното място.

Според Bloomberg британските вериги за хранителни стоки Tesco и Sainsbury са загрижени за потенциалното навлизане на Amazon на местните пазари, особено когато те са изправени пред конкуренция от страна на нискобюджетните Aldi и Lidl. През миналата година Amazon стартира доставки на своята услуга Amazon Fresh в някои части на Лондон.

Великобритания, с добре развитата си електронна търговия, е редовна първа спирка извън САЩ за Amazon, когато тя въвежда нови услуги. Amazon тества три нови формата за търговия с хранителни и нехранителни стоки в Сиатъл - Amazon Go, магазин за хранителни стоки за шофьори и хибриден супермаркет, който смесва онлайн и офлайн пазаруване.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: магазиниAmazonбезкасови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБоже опази от тази работа - цял ден пиу, пиу на бар-код четеца. Това е по-скоро наказание. Всички такива "работи" трябва да бъдат заменени с роботи или автоматизирани. Това е робство, а не работа. Надали има роден човек, който да иска да работи или да може да работи само това. Тези "работи" са нещото, което спъва хората