Тол система за хубави пътища. Стига ли 1 ден за конкурса?

С 500 млн. ще нараснат приходите с тол таксите, пресмята министърът
19 май 2017 17:00,
45
Тол система за хубави пътища. Стига ли 1 ден за конкурса?
Архив: Булфото

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че срокът за удължаване на обществената поръчка за въвеждането на смесената тол система за тежкотоварните автомобили с 1 ден е достатъчен за подаването на оферти. Въпреки това, ако няма кандидати и времето се окаже кратко, Нанков каза, че ще бъде удължено отново.

Срокът за кандидатстване бе удължен с 1 ден и изтиче в 17 часа днес, което породи въпроси дали е достатъчен.

Обществена поръчка е обявена преди повече от година, но досега е обжалвана 8 пъти от участници в конкурса. Срокът за изпълнението на поръчката е 19 месеца.

"Срокът беше преди 7 дни, пак се намериха жалбоподатели. Еднодневният срок е абсолютно нормален, законосъобразен. Ако няма оферти, ще пуснем следващия път 7-дневен срок", обеща министърът.

По думите му за годината забавяне обществото е загубило 600 млн. лева, 2000 км рехабилитация на пътища и изграждането на нов участък от магистрала.

"Наша основна цел е максимално бързо разглеждане на офертите. Явно има интерес, лоби, за да бъде спирана обществената поръчка", заяви Нанков.

Той обеща, че с въвеждането на тол системата гражданите няма да бъдат натоварени и със стотинка, а ще се гарантира справедливият начин на заплащане.

"Който амортизира пътната настилка в страната, той ще плаща повече", обясни той.

При ценообразуването на новия модел ще се диверсифицират сроковете на електронните винетки - ще има 1-дневна, 3-дневна, допълни Нанков.

Днес депутати от БСП зададоха въпроси на регионалния министър по повод състоянието на пътищата по време на парламентарния контрол. Според Нанков отговорът на всички тези въпроси ще бъде решен именно с въвеждането на тол системата.

"Отговорът ще дойде, когато приходите в бюджета нараснат. В момента приходите са 300 млн. лева, а прогнозите са с тол такси да нараснат с 500 млн. лева още през първата година. Така пътният сектор ще може да са самофинансира", обясни министърът.

По думите му тол системата ще бъде инструмент за борба с контрабандата и адекватно таксуване на транзитно преминаващия трафик.

Регионалният министър коментира и скандала от последните дни с оставката на зам.-министър Павел Тенев от неговото ведомство заради снимката с нацистки поздрав. Нанков отказа да коментира постъпката му, но призна професионалните му качества.

"Аз не съм работил с колегата, за да мога да кажа дали е ценен кадър. Но гледайки автобиографията му и професионалните качества, аз мисля, че той беше подготвен професионалист", коментира Нанков и уточни, че все още няма негов заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
камбуров преди 6 години
4е е справедливо да но колко справедливо ще се усвоят денгите???
41
0
 
3
 
! Отговори
Хубавите пътища преди 6 години
Нали помните когато въвеждаха винетките, как ни обясняваха същото - щели да цъфнат и вържат пътищата, щели сме да задминем и Германия с тия винетки , толкова милиони в повече и т. н. Ще има силно подобрение, ама за кражбите - и трилиони да дойдат - пак ще ги оберат..
40
0
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
между другото системата ще я платим ние а после ще се хариза на некоя офшорка, я на царчето, я на велчеви, я на тиквочага и приятелчетата му от катар, да събират паричките и ще ги пишат инвеститори даже.
39
0
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
интересно ми какво става с разследването на ктб? кой е виновен. къде са парите? кой и как ще връща заема?
38
0
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
да направим българска коледа за либовницата на тиквочага, всички заедо, от благодарност за магистралите и снегорините, за бездупчието и т.н. ПС: мога ли да ги съдя че им плащам а по улиците зеят изкопи по 60 сабта?
37
0
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
спасдете сфинетка от диетка, купете си винетка
36
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Ха-ха! Още един начин да ви бръндзат! Нещо като с концесиите по морето..
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами руското мeкepe Радев като върна конкурса по заповед на *** така ще бъде.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Испания има 16000км първокласни пътища и магистрали, от които само 3400 км са платени. Всичко останало са национални пътища, идеално поддържани, без никой да ти иска стотинка за тях. В България общата дължина на магистралите и скоростните пътища е 786км. И искат да въвеждат тол такса върху ВСИЧКИ! За да ги поддържали. Само на мен ли ми се вижда малко странно? Предвид това, че пътищата така или иначе ги строят с европейски пари, националните са само за поддръжка.
33
0
 
10
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
НА ГРОБАРИТЕ ИМ СТИГА И ЕДИН ДЕН ЗА ТАЗИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА, ТЕ ВСИЧКО СА НАГЛАСИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПАРИЧНИЯ ПОТОК КЪМ ЧЕРНАТА ИМ ГЕРБАДЖИЙСКА КАСА!
32
0
 
5
 
! Отговори
Ограмотяване преди 6 години
Употребата на израза {тол такса} е израз на неграмотност.Toll в превод от английски език е: такса/данък за използване на шосе/мост/пристанище и други.
31
3
 
4
 
! Отговори
Не точно преди 6 години
На хартия всичко е прекрасно но Българина е беден и ще намери начин да не плаща ако ще дори 1лв да е.А ако мина без да платя тол-а и какво правим? Как ще ме накараш да платя? Съдебната система и нас неработи следователно по никакъв начин не можеш да ме осъдиш да платя. Пример: циг а нин без книжка, с 30 глоби неплатени и с лампа имитираща полиция... да не би да му направиха нещо.Следователно вместо 500 мил на година я съберат 100 я не.Тези тол-ве стават само в цивилизованите сърани, не и у нас.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото справедливо е всички пари от винетки, пътни данъци и такси да постъпват в отделен фонд за поддръжка и строителство на пътища и да могат да се използват единствено за тази цел. Ама политиците не искат да го направят, а предпочитат всичко да постъпва в бюджета - оттам парите изтичат под най-различни форми. Така се получава, че винаги има пари за партийни субсидии и депутатски командировки до Мадагаскар, а за поддръжка на пътищата не стигат. Недостигът е за това, което решат босовете.
29
0
 
2
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 6 години
До Анонимен 16За който и да гласуваш мизерията пак ще си я има. Манталитетът си е такъв, народа толкова си може. Оставете го да се самозатрие и белкем дойде некъв по-качествен материал по тия земи.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден е много добре премерен срок - за нашият кандидат ще е достатъчен щото сме подготвили нещата предварително, а на останалите ще попречи да кандидатстват.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крадци
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсели справедлив начин на заплащане и да не ощетят гражданите. Като си спомня колко справедливост видяхме през последните тридесет години - демокрация, равен старт, справедлива масова приватизация, достъп до здравеопазване и образование за всички, си представям колко "справедлив" ще е начина на заплащане. Вероятно ще продължим да плащаме тройно за едно и също нещо - винетки, данък и тол-такси.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тол система и за автомобили и за пешеходци да въведат пак няма да стигнат парите защото преди да стигнат ще бъдат гепини от гепаджийте!
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ела да ме научиш да си събирам зъбите в шепа! Къде да се срещнем?
23
0
 
4
 
! Отговори
Нагло преди 6 години
Арогантно, за какво има еврофондове?

Спонсорирани публикации