Стефка Костадинова: Загубата ми на игрите в Сеул '88 ме запази за спорта

Вярвам, че ни предстоят още много славни мигове в спорта, каза президентът на БОК

© LAP.bg

Вярвам, че ни предстоят още много славни мигове в спорта, каза президентът на БОК

Олимпийската шампионка в скока на височина от Атланта '96 Стефка Костадинова смята, че сребърният медал от Сеул '88 е допринесъл в кариерата й. Тя разказа за трудните мигове, които е имала като състезател.


"Много тежко ми беше, когато получих счупване на костица в стъпалото и заради операцията трябваше дълго време да бъда в гипс. След това обаче усетих, че съм още по-уверена и по-силна. Трудно бе и след загубата на първата ми олимпиада в Сеул през 1988 г. (когато спечели сребърен медал). Тогава побеждавах навсякъде, а точно на олимпиадата не успях. Но пък това със сигурност ме запази за спорта, да остана в сектора и да постигна още много. Понякога подобни трудни мигове са много важни уроци, стига да знаеш как да извлечеш полза от тях", каза Костадинова в интервю за издателство "Книгомания" във връзка с излязлата наскоро книга "209: Да прескочиш света".


Тя смята, че вероятно най-голямата й слабост преди време е била, че твърде много се е предоверявала. "С годините се опитвам това да не ми коства толкова много."




Световният рекорд на Костадинова продължава да стои дълго след края на кариерата й. В момента бившата състезателка кара четвъртия си мандат като президент на БОК.


"Вярвам, че ни предстоят още много славни мигове в спорта. Не искам да сравняваме предишни и сегашни периоди, но съм убедена, че ние сме много талантлив, силен и борбен народ", каза още тя.


Тя говори за целите пред БОК и българския спорт. "Много е важно бързо да възвърнем позициите си в световния елит, особено в силните за нас спортове, които са с изградени традиции и школи през годините. Най-близките ни и конкретни задачи са свързани с подготовката и участието на българските спортисти на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018, на младежките олимпийски игри и европейски фестивали, както и на вторите европейски игри след две години", допълни Костадинова.