НАТО инвестира 3 млрд. евро в киберсигурност

НАТО инвестира 3 млрд. евро в киберсигурност

© В© Yves Herman / Reuters, Reuters

НАТО планира да похарчи през следващите три години 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии и адаптация към новите заплахи, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на висши представители на алианса.


Тази инвестиция показва, че според НАТО войните все по-често се водят и в компютърните мрежи, а не само във въздуха, по суша и море.


Висш представител на Агенцията на НАТО за комуникации и информация каза, че плановете включват влагане на 1.7 млрд. евро в сателитни комуникации за оказване на по-добра подкрепа на войските и корабите на алианса, и за подпомагане на безпилотни самолети.




Засега не е ясно дали съюзниците в НАТО ще финансират изстрелването на нов сателит за военни комуникации, или ще се разшири капацитетът на съществуващи американски или други съюзнически спътници.


Япония, която не е в Северноатлантическия алианс, изстреля първия си сателит за военни комуникации през януари.


Предложенията, чието финансиране предстои да бъде одобрено от правителствата в НАТО, предвиждат около 800 милиона евро да се вложат в компютърните системи, които подпомагат командването на противовъздушната и противоракетната отбрана.


Общо 71 млн. евро ще бъдат похарчени за подобряване на защитата на 32-те основни локации на НАТО от кибератаки. Още 180 млн. евро ще бъдат заделени за повишаване на сигурността на мобилните комуникации на войниците от алианса на бойното поле.


НАТО инвестира 3 млрд. евро в киберсигурност

© Wolfgang Rattay, Reuters


НАТО ще изложи подробно нуждите си на конференция в канадската столица Отава през април, след което ще открие тръжни процедури.


Предполага се, че в търговете ще участват големи западни компании като "Еърбъс груп" (Airbus Group), "Рейтиън" (Raytheon) и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), отчасти понеже "не може да се ползва съдържане, което не идва от страни от НАТО", каза представителят на алианса.


Правилата на НАТО забраняват да се използват услугите на руски и китайски фирми, освен ако не става въпрос за много специфично оборудване, което съюзническите компании не могат да доставят./БТА

Ключови думи към статията: