Марешки ще подкрепи правителство само срещу министерски постове (обновена)

Марешки ще подкрепи правителство само срещу министерски постове (обновена)

© Цветелина Белутова, Капитал

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви на специална пресконференция днес, че не би просто подкрепил правителство, а би участвал в него с министерски постове.


В отговор на журналистически въпрос той обяви, че няма да влезе в ролята на "Патриотичния фронт" от миналия парламент, когато партията подкрепи управлението, но не участваше в него с личности.


Аргументите на варненския бизнесмен бяха, че той иска да носи отговорност за действията си. "Или влизаме и участваме, или ще бъдем коректив и прожектор, който ще осветява дали другите, които са имали други обещания, продължават да ги спазват."




От думите на лидера на "Воля" се разбра, че партията би водила преговори за бъдещо управление само срещу уговорката за спазване на два приоритета от тяхната програма - стабилно и силно управление и мерки срещу демографската криза.


На въпрос кое министерство би го удовлетворило


Марешки отговори: министърпредседателското.


Разказа, че в живота си винаги е участвал в състезания, които знае, че ще спечели. "Всички знаят, че рано или късно ставам номер едно", обяви той, и резултатите от тези избори били първата крачка към тази цел. А само първа крачка, защото в момента било важно кой брои бюлетините.


Каза, че юристите на партията подготвят жалба срещу бъдещото решение на ЦИК, с което ще бъдат обявени окончателните резултати от вота в неделя. Причината - имали сериозни данни, че 20-30 хиляди бюлетини, с които е гласувано за "Воля", са "направени" впоследствие на недействителни.


Продаваме или продължаваме напред


Иначе Марешки започна пресконференцията с благодарност към всички български граждани, които са подкрепили оглавяваната от него партия. "Ние няма да ги продадем, ъ-ъ-ъ предадем, продаваме, ъ-ъ-ъ продължаваме напред", бяха встъпителните му думи.


Според партия "Воля" най-важното е формиране на стабилно правителство, което не може да бъде направено обаче на принципа "3-5-8" или чрез размяна на министерски кресла, а само около стратегически цели. Две са темите, около които трябва да се направи стабилно правителство и с които те ще преговарят за участие в бъдещия кабинет. Една от тях е България да започне да се управлява правилно и в интерес на българския народ, а втората цел е справяне с демографската криза.


В първата Марешки поясни, че се включвали борбата с корупцията, справянето с картелите, монополите и контрабандата, намаляване на бедността, повишаване на заплатите на учители, лекари и полицаи, сигурност, образование. "Ако се обединим около тези две неща, България ще върви напред следващите години", заяви той.


По думите му предизборната кампания се характеризирала с отказ от дебати - лидерски и по програми, с черен пиар и фалшиви новини, като последните станали бич за България. Тези, които се възползвали от способа с фалшивите новини, сега страдали от него и този проблем трябвало да се реши. "Воля" като "антистатукво" формация и нова демократична партия била обект на нападки отвсякъде и това отблъснало над 10% от избирателите, които имали готовност да гласуват за партията. Затова и представителите й не са доволни от резултата от изборите. "Никой не е очаквал толкова нисък вот", заяви Марешки.


Избирателите подредили партиите и имало ясно изразен фаворит, обясни Марешки и заяви, че оттук нататък предстояло да влязат в преговори, ако бъдат поканени. И ако има съглашателство по програмата на "Воля", тя ще участва в правителство, в против случай ще са опозиция.


Той


не се съгласи с думата "подкрепа" към бъдещ кабинет, ставало дума за равноправно партньорство,


защото в кампанията определенията за оглавяваната от него партия били "бастун" и "патерица". Затова нямало значение дали мандатоносител е ГЕРБ или БСП, важното било програмата им - да е срещу олигархичните кръгове и за българския народ.


Най-силната тема на партията била бизнесът и икономиката, но имали изключително подготвени хора на теми земеделие, енергетика, туризъм, иновации, външна политика. Това коментира варненският бизнесмен на въпроса в кои министерства би била най-силна "Воля".


На въпрос на "Дневник" защо партията би разговаряла първо с "Обединени патриоти - НФСБ, ВМРО и Атака" и след това с ГЕРБ, Марешки първоначално отрече да е казвал, че първо ще разговаря с патриотите. "Съжалявам, че по принцип вие всички подехте, подпомогнахте да бъде опорочена тази дума. Защото да наречем едни хора патриоти означава, че ние ако не ги харесваме, не сме патриоти. В тази връзка ние започнахме да се наричаме родолюбци, защото мислим, че сме истински български патриоти, които сме се доказали с делата си, че работим за доброто на държавата и просперитета на българския народ - това е истинският патриотизъм", заяви той.


Продължи отново с това, че не е казвал, че ще преговаря с патриотите, а бил е посочил поименно - НФСБ, ВМРО и "Атака". Накрая обясни - причината била да видят тяхната позиция, защото били трета политическа сила и в крайна сметка ще бъдат най-вероятният участник в каквато и да е коалиция и "Воля" е искала да види какви са техните намерения. Но ние не каним на преговори, ако ни поканят - ще участваме да си сравним програмите, заяви Марешки.


Лидерът на "Воля" заяви, че причината за ниския резултат на партията е информацията в медиите за това, че той е председател на две партии и заради това е нелегитимно участието му в изборите, както и информацията за разследването срещу него. "Това просто ще забави в известна степен развитието на България, но хубавото е, че накрая химикалката не проработи докрай и не успяха да ни свалят под 4%."


"Воля" ще внесе в парламента доста мъдрост и красота


Веселин Марешки даде гаранция, че всички хора, с които ще влезе в парламента били проверени - от живота. И затова 100 % било сигурно, че няма как някой да се отцепи като независим депутат. "Ние предлагаме и успяхме да пробием в парламента и там ще вкараме доста мъдрост и красота", допълни той. Той изрази съжаление, че силата, която са очаквали да им даде българският народ не е толкова голяма. "Може да сме малко, но сме сплотени", обобщи накрая той и поясни, че с парламентарна група от 10-15 човека ще имат много по-добри резултати от групи с над 50 депутати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: