Радан Кънев: Подавам оставка като председател на ДСБ, но оставам в политиката (обновена)

Радан Кънев: Подавам оставка като председател на ДСБ, но оставам в политиката (обновена)

© Юлия Лазарова

Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията, а предстои в следващите часове да подаде и като председател на ДСБ. Той уточни по-късно, че оставката му не е "театрална".


Според Кънев всички които са работили за "Нова република" са постигнали чудеса в "една по същество безнадеждна кампания". Нашата оценка е, че сме


увеличили минимум двойно резултата си




в рамките на кампанията, което се смята за теоретически невъзможно, каза Кънев. Той добави, че резултатите са негативни. "Не постигнахме целта си да бъдем в 44-ия парламент. Това е еднозначен политически неуспех", заяви Кънев. Той поздрави ГЕРБ за постигнатата победа, но подчерта, че това по никакъв начин не отменя разликите помежду им, а това, че БСП няма да управлява е "без съмнение добра новина", както и много ниският резултат на националистите и популистите.


Кънев заяви, че няма да напусне българската политика, тъй като не мисли, че това би било разумен и отговорен ход към хората, които са му повярвали и хората, на които е лично дълбоко благодарен. Той е убеден, че запазването на "Нова република", защото по време на кампанията поставили въпроси, които никой не посмял. Нова република трябва да остане, за да задава тези въпроси, каза Кънев. По думите му програмата може би е била твърде смела с оглед на резултатите.


Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията Нова Република и като председател на ДСБ. Трайчо Трайков, Мартин Димитров

© Юлия Лазарова

Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията Нова Република и като председател на ДСБ. Трайчо Трайков, Мартин Димитров


Кънев заяви, че дясното пространство у нас трябва да бъде единно и подавайки оставка ще се извини на тези 300 хил. души, десни избиратели, които са непредставени в 44-ия парламент. "Аз предложих на лидерите в дясно да не участват на тези избори в името на това дясното да бъде единно. Сега нито един от тези лидери така и така не е депутат.


Язък за амбициите – резултатът е същият,


но можеше ние пак да не сме народни представители, но 300 хил. души да бъдат представени в парламента, а може би и в управлението", заяви Радан Кънев.
Той заяви, че оставката му е жест в името на обединението на десницата.


"Нашето разделение изпрати минимум десетки хиляди десни избиратели да гласуват за ГЕРБ", каза още Кънев. Той смята, че обединена десница е щяла да е фактор и да е в състояние да наложи реформаторски закони в парламента. "Загубата от това, че не се явихме заедно е огромна. Тези, които искаме България да се променя смело, ще гледаме сградата в която това се случва отвън", каза още Кънев. Той добави, че не изпитва лична нужда да се чувам с лидера на Движение "Да, България" Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: