Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изпълнителният директор на "Самсунг" бе обвинен за корупция

0 коментара
Ли Джае-юн

Южнокорейската прокуратурата повдигна официално обвинение за подкуп и присвояване срещу главния изпълнителен директор на "Самсунг" Ли Джае-юн, съобщават световните информационни агенции.

Той бе арестуван преди 11 дни, след като бяха намерени доказателства за участието му в огромен корупционен скандал, в който първо бе замесена президентката на Южна Корея Пак Гън-хе. Пак бе отстранена от поста заради скандала.

Във вторник прокуратурата е повдигнала обвинения и на други четирима директори в "Самсунг", които са подали оставка.

Ли Джае-юн е обвинен, че е давал пари на близки до президента срещу политическа подкрепа за консолидиране на властта му върху компанията. Прокуратурата е намерила доказателства за подкуп в размер на 38 млн. долара. Част от тези пари са използвани за спонсорство на дъщерята на президента.

"Самсунг" е най-голямата корпорация в Южна Корея и една от най-големите в света. Тя произвежда близо 20% от БВП на страната.

Импийчмънтът на президента бе предизвикан от обвиненията, че Пак е притискала бизнесмени да бъдат дарители на две фондации, създадени да подкрепят нейните политики. Сега Конституционният съд трябва да се произнесе по отстраняването, за да влезе то в сила. Ако това се случи, Пак би се превърнала в първия отстранен президент в историята на страната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.