Правителството имало амбицията да направи обективен механизъм за изчисляване на минималната заплата

Правителството имало амбицията да направи обективен механизъм за изчисляване на минималната заплата

© Георги Кожухаров

Служебното правителство има амбиция да направи обективен механизъм за изчиляването на минималната работна заплата. Това е нещо, което последните пет кабинета не успяха да направят, каза днес по БНТ съветникът по социалната политика на премиера Огнян Герджиков Христина Христова. Според нея, ако това стане факт, ще се направи важна крачка към взимане на справедливи решения в социалната политика и ще се успокои социалният диалог.


Христова не скри, че тежките дебати за минималната работна заплата между синдикати и работодателски организации идват заради различната им гледна точка към нея. "Синдикатите гледат на минималната работна заплата, като социална величина. За работодателите това е икономическа категория. Истината е някъде по средата", обобщи бившият социален министър в кабинета Кобургготски.


Попитана за обещанията в социалната сфера, които идват от политиците, в хода на предизборната кампания, Христова призова да не се приемат обещания за размер на заплати и пенсии, който са направени без експертна оценка и силни аргументи.


Според нея големият проблем на страната е, че икономическият ръст не прераства в благосъстояние на хората и за да се промени това, трябва нещо да се промени в управленските приоритети. Като ключов фактор за успешната социална политика Христина Христова посочи създаването на условия за правене на бизнес. "Правителтвото за две седмици се срещна с почти всички работодателски организации. Министър-председателят е възложил на свой екип да намали държавните такси, които подтискат малкият бизнес", допълни тя.