Между 800 и 900 нови неправителствени организации се регистрират всяка година в България

Кадър от благотворителен базар на неправителствени организации и социални предприятия (архив)

© Анелия Николова

Кадър от благотворителен базар на неправителствени организации и социални предприятия (архив)

Малко над 15 хиляди са в момента регистрираните неправителствени организации в България. Те са разпределени в над 900 населени места в страната, но около една трета от всички - над 5 хиляди - са концентрирани в София. Най-застъпените дейности са образованието, културата, спорта и човешките права, но най-голяма част от организациите са с основна дейност спорт. Броят на спортните клубове надвишава 3 500.


Така изглежда общата картина на неправителствения сектор в България, показана на днешната конференция на Институт "Отворено общество". Институтът цитира данни от публичния регистър на гражданските организации и е провел анкета сред повече от 800 от тях, за да установи закономерностите в сектора.


Обзор на данните назад в годините от бума на сектора в началото на 90-те, показва постоянен ръст във всички сфери на дейност. В последните няколко години изглежда е достигнат пикът им, като на година се регистрират средно между 800 и 900 нови организации в обществена полза. Така общият им брой продължава да расте, но не и този на новите за годината, посочи Боян Захариев от "Отворено общество".




"Като гледах тези данни се питах кое кара хората да продължават всяка година да регистрират нови и нови организации. Който недолюбва сектора, би казал, че това се прави с користна цел, защото са чули, че има финансиране, макар че като стигнем до финансовата част, ще видите, че не е това случаят. Но има различни механизми, които карат хората да се организират и процесите у нас и в Европа постоянно показват нуждата от тях", коментира Захариев.


По въпроса за финансирането им, "в медиите битува образът на едни доста заможни организации с високо заплащане", но реалната статистика показва, че включително част от най-активните в сектора, са имали разходи под 20 хил. лева за годината. В много случаи и доста под 20 хиляди - в рамките на 5-7 хил. лв. за цялата година. Друга, по-малка част, са имали бюджет до 100 хил. лв.


Доминират множество малки организации, които не могат да си позволят повече служители, разчита се изключително на доброволчеството - при повече от 60%. По-голяма част от анкетираните организации работят на регионално и местно ниво, в малките населени места и извън областните градове, което е важно за обхвата им, отбеляза той.


Заетите в неправителствения сектор са предимно жени, повечето - с висше образование и владеене на английски език, в дял далеч над заетите в бизнес сектора, показва още анализът на "Отворено общество". На фона на този квалифициран персонал, заплащането в обществения сектор обаче е по-ниско и от това на държавната администрация, и още повече от частния сектор.