Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕВН замрази проекта за хидрокаскадата "Горна Арда“

1 коментар
ЕВН замрази проекта за хидрокаскадата "Горна Арда“

Австрийската компания ЕВН замразява реализацията на проекта за изграждане на хидрокаскадата "Горна Арда“ в България. Това стана ясно от финансовия отчет за първото тримесечие на 2017 г., започнало от ноември 2016 г., публикуван от дружеството, което у нас притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, соларна централа и заедно с държавната НЕК трябваше да построи хидросъоръжение, усвояващо енергийния капацитет на река Арда.

Мотиви за решението не се посочват, но в отчета е отбелязано, че компанията търпи загуба от обезценка на планирания воден обект.

Не е ясно докога ще бъде замразен проектът, около който последната новина бе от миналата година - че се работи по изготвянето на правната рамка за реализацията му в съответствие с българското и европейското законодателство.

Това е поредното замразяване на проекта, който датира от 1998 г. и първоначално бе част от прословутото междуправителствено споразумение с Турция "износ на ток срещу инфраструктура“. След като НЕК не успя да се разбере с турския холдинг "Джейлан“ за реализацията на хидрокаскадата и двете компании имаха арбитражен спор, той бе решен чрез сделка на ЕВН с "Джейлан“ и НЕК, сключена през лятото на 2010 г.

Тогава австрийците изкупиха дела на наследника на турския "Джейлан холдинг" (CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm) в хидроенергийната компания "Горна Арда". Това бе условие за отпадане на съдебния иск на "Джейлан" срещу НЕК за неизпълнение на проекта.

ЕВН Сключи с НЕК акционерно споразумение, съгласно което стана собственик на 70% от Хидроенергийната компания "Горна Арда“ , а НЕК намали дела си до 30%. Това стана с увеличение на капитала в хидроенергийната компания, за което ЕВН плати 1.39 млн. лева, а НЕК нищо и съответно намали дела си в съвместното дружество.

Последваха повече от шест години преговори, преоценки и други действия от страна на австрийците за реализацията на проекта, но той не помръдна и сега се стига до замразяването му.

Въпреки лошата новина за спирането на проекта в България, регионалният мениджър на ЕВН за Бъэлгария Робърт Дик обяви пред журналисти, че компанията му остава да работи у нас и е фокусирана върху дейността си по доставката на електроенергия. Изявлението му идва на фона на новината за намерението на чешката компания ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България и провежданата процедура в тази посока

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Dr. Johnson
    #1

    Браво¡ Прекрасна новина. Най-хубавото нещо, което прочетох напоследък на вашия сайт. Радвам се, че Гербарските корумпирани схеми се разпадат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.