Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Служебното правителство и Радев сменят и най-висшия военен

Командирът на Сухопътни войски Андрей Боцев става началник на отбраната

14 коментара
Генерал-майор Андрей Боцев, сн: БГНЕС

Правителството ще предложи в сряда на президента Румен Радев да назначи нов началник на отбраната, потвърдиха източници на Мediapool.

Досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев ще замени вицеадмирал Емил Евтимов, който заемаше поста по-малко от два месеца.

Така служебният кабинет и президентът сменят и професионалния шеф на военните, след като вече смениха главния секретар на МВР Георги Костов.

Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев.

Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.

За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидат- депутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.

Бъдещият началник на отбраната Андрей Боцев публично алармираше за опасността от кадрови колапс.

Избирането му вероятно ще се отрази по някакъв начин и на модернизационната програма на армията.

Проектът за придобиването на нови бронирани машини за Сухопътните войски бе приоритетен, но впоследствие бе изненадващо изместен от този за придобиването на нови патрулни кораби и за него няма планирано финансиране.

Проектът се подготвяше от Боцев и като към всяка бъдеща военна сделка, са налице много и различни интереси.

Екипът около бъдещия началник на отбраната обяви, че преосмисля проекта, за да се намалят поръчките и да се разсрочи плащането в повече години.

Целта е да се намери финансова рамка за реализирането му, но към момента това не е направено.

Очаква се проектът да струва най-малко 1 млрд. лева и да се изплаща за 12 години.

Въпреки че правителството на Борисов така и не го сметна за първостепенен и не предвиди финансирането му в средносрочната бюджетна рамка, в последно време нещата се задействаха и част от заинтересованите фирми представиха в България машините си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Apostol
    #14

    За един месец служебното правителство реализира толкова уволнения, колкото разстрела са извършили комунистите от 9 септември 1944 г. нататък. Явно всичко се командва от "Дондуков" 2, разчистват се стари лични сметки, както и се проправя път на БСП към властта. Великият юрист Герджиков откровено лъже, но въпреки това се хили. Не знаел за уволнението на главния секретар на МВр. След два дни си призна, че лично му се е обаждал да подаде оставка, но това не било натиск. А какво е - раздумка? Сега бързат да бетонират червена шапка и в армията. Правят всичко друго, но не и подготовка за избори. Или ги готвят по свой начин - по поръките на Партията и по заповедите на президента.

  2. trezwomislesht
    #13
  3. trezwomislesht
    #12
  4. Ангелов
    #11

    Армията пак се готви да пази някого другиго, а границите са оставени за свободно преминаване на мигрантските потоци.

  5. Коментарът е изтрит в 20:42 на 3 септември 2022 от автора.
    #10
  6. Филка Русофилка
    #9

    Превратът на 9 ноември го заварва капитан, командир на рота и слушател във ВА „Г.С.Раковски”. Не е специализирал в СССР и НАТО. На военния сайт за руска пропаганда Pan.bg няма възторжени отзиви за избора на ген. Боцев, което на първо време може да се приеме като добра атестация. Правилно е да придвижи проекта за нови бронирани машини за Сухопътните войски, но и за новия самолет и корабите. Бойко Ноев е против корабите, но да не го слуша. Ако се пребори и американските F-35 да се базирaт в Безмер, ще го предложа на Радев за повишение.:) https://www.mod.bg/bg/doc/biography/ba_sv_commander.pdf

  7. Kamen Popov
    #8

    Родоотстърниците в мощна атака. А сега доволни и сте от избрания президент?

  8. ирис
    #7

    вече е ясно и заслепите,че радев си прави нова администрация а слижебното правителство е слугинаж

  9. т€еритория на Мики Маус
    #6

    мУка! Защото Боко реши да сдава властта и да разпуска парлаМЕНТА! Ако посланикът на САЩ бе убедил Боко да остане, тази скръбна смяна на командващия армията нямаше да се случи! :( Но егото на Боко надделя над €-атлантическите интереси у нас! Решетников отбелязва нова победа! Но мен ще ме радва не победа на Решетников, а въздаване на Решетки за леви и дЕсни!Много Решетки!

  10. Коментарът е изтрит в 20:25 на 28 февруари 2017 от автора.
    #5

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.