Мегапроект в "Младост" продължава да чака разрешение от районната община

Проектът за "Гранд Каньон"

© Капитал

Проектът за "Гранд Каньон"

Повече от два месеца община "Младост" отказва да даде или да откаже разрешение за строеж на комплекс с жилищни сгради, хотел и търговска част наречен "Гранд Каньон". Задължението за това районната община получи в средата на януари, от главния архитект на София Здравко Здравков.


На 23 февруари с нова заповед главният архитект на София Здравко Здравков възложи на главния архитект на "Младост" да разреши или да откаже строежа. В прилежащо писмо Здравков посочва, че проектът е разгледан и одобрен от специалисите от направление "Архитектура и градойстройство".


Инвеститор в "Гранд Каньон" е турската компания "Гаранти Коза". Комплексът предвижда небостъргач с височина 133 метра, хотел, мол, жилищни сгради, подземен гараж. Парцелът, на който ще се намира "Гранд Каньон" е в "Младост" 3, на мястото на магазин "Нова Деница".




За правото да разрешиш строеж


На 13 януари кметът на "Младост" Десислава Иванчева съобщи чрез "Фейсбук", че Здравко Здравков е изпратил в общината в "Младост" 167 класьора с документи за "Гранд Каньон". Със своя заповед той е отдал правото на районната община да прецени дали да даде разрешение за строеж на обекта или не.


"За мен остава необяснимо, защо на нас се предоставя възможността да одобрим този мегапроект - инвеститор клас "А", получил зелена светлина от Министерски съвет", писа тогава Иванчева в профила си.


Според чл. 141 ал. 1 от Закона за устройство на територията "инвестиционен проект подлежи на съгласуване от главния архитект на общината". Целта е той да определи дали строежът ще съответства на подробния устройствен план, транспортната достъпност, околната среда и здравната защита за района.


Това е постоянна практика при даването на разрешителни за строеж, като те се одобряват от районните архитекти, районните дирекции за национален строителен контрол (РДНКС) и специализираните експертни съвети.


Здравков вика "Младост"


На 23 февруари община "Младост" публикува на страницата си във "Фейсбук" писмо от главния архитект на София. В него Здравков възлага на Весела Тасева - главен архитект на "Младост", да "даде или да откаже" разрешението.


В това писмо Здравков посочва, че специалистите от ръководеното от него направление "Архитектура и градоустройство" са прегледали инвестиционния проект и са удостоверили "съответствието му с всички изисквания на действащата нормативна уредба".


Още през октомври миналата година разширеният състав на Общинския ескпертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) към направлението е одобрил проекта. Същото е направил и Районният експертен съвет по устройство на територията – "Младост" (РЕСУТ) на 1 февруари. Протоколът от заседанието обаче трябва да бъде подписан от Иванчева като кмет на района, което обаче тя не прави.


На 14 февруари Здравков изпраща искане Иванчева да подпише протокола в 3-дневен срок или да даде мотиви за отказ. До 23 февруари "не е на лице произнасяне от Ваша страна", пише Здравков към Иванчева.


1% отклонение като аргумент


"Проектът не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба", пише кметът на "Младост" до главният архитект на София, в писмо от 24 февруари. Писмото е публикувано на "Фейсбук" страницата на община "Младост". То се отнася за друг строеж на жилищна сграда отново в "Младост" 3.


В него Иванчева посочва, че "предвидената рампа за достъп до магазин 2 е с наклон 6%, което не отговаря на изискванията по чл. 16. ал. 2 от Наредба 2 за за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания". Според този член, допустимият наклон на рампи е 5%. Архитекти обясниха пред "Дневник", че това отклонение е напълно пренебрежимо и поправимо, като посочиха, че много от рампите в столицата са с отклонение над 20%.


Другият аргумент на Десислава Иванчева е, че в устройствения план на "Младост" 3 парцелът е определен за "офиси", а според визата за проекта той е за сграда със "смесена общообслужваща и жилищна функция с подземни и надземни паркинги".


"Смятам, че предназначението на сградата следва напълно да съответства на конкретното предназначение на имота, съгласно общия устройствен план", пише Иванчева в писмото до Здравков.


"Според мен тук няма никакъв проблем с предназначението", коментира пред "Дневник" арх. Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на Камарата на архитектите в България.