Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентската кампания във Франция се "тръмпизира"

0 коментара
Марин льо Пен

Усилените от социалните мрежи критики срещу медиите се множат от ляво и от дясно във френската президентска кампания - стратегия, наподобяваща тази на американския президент Доналд Тръмп.

Крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, която редовно протестира срещу, по думите ѝ "активисткото отношение" на медиите към нея, през последните седмици засили нападките си срещу четвъртата власт, на фона на свързани с нея скандали.

На митинг в град Нант, западна Франция, в неделя председателката на Националния фронт обвини журналистите, че "истерично агитират за любимеца си" центриста Еманюел Макрон и по-специално спомена бизнесмена Пиер Берже, който е един от собствениците на всекидневника "Монд".

В другия край на политическия спектър крайнолевият трибун Жан-Люк Меланшон, който още от 2010 г. говори за журналистиката като за "скапана професия", продължава с неприязънта си към медиите.

Кандидатът на "Непокорната Франция", който започна свой канал в ЮТюб, за да заобиколи "традиционните медии", обвини неотдавна държавното радио Франс ентер в "нелоялност" и агенция Франс прес, че е публикувала "две неверни съобщения" за позициите му по Сирия.

През ноември 2016 г. той поименно атакува журналистка от "Монд", говорейки за "нещастните авторчета на статии, които са се впили в темата си като миди за скала".

Според специалиста по история на медиите Патрик Евно "нападките срещу журналистите не са нещо ново, има ги още през 30-те години" и от страна на бивши президенти като Де Гол, Помпиду и Митеран.

"Положението сега обаче е много по-изострено. Политиците са все по-малко уважавани, журналистите също и всеки прехвърля вината на другия докато обществеността гледа", отбелязва той.

В началото на февруари кандидатът на десницата Франсоа Фийон обвини медиите, че искат "да го линчуват" заради предполагаемите фиктивни назначения на съпругата му. "На мен никога не са ми правили официална корекция на данъчна декларация", каза той, имайки предвид онлайн медията Медиапар. Тогава браншовата организация "Репортери без граници" изрази безпокойство от "зловонната обстановка".

Според специалиста по политическа комуникация Доминик Волтон е настъпил един "добре символизиран от Тръмп етап", в който политици "се опитват да се съюзят с общественото мнение срещу медиите" в някакъв вид "реванш".

В САЩ Доналд Тръмп превърна в своя запазена марка нападките срещу "непочтените" медии и определи някои от тях като "врагове на народа". Администрацията му дори забрани на редица водещи медии ("Ню Йорк таймс", Си Ен Ен или Политико) достъп до брифинга на Белия дом.

Неотдавна заместник-председателят на Националния фронт Флориан Филипо използва формулировка на американския президент и обвини АФП във "фейк нюз" (фалшиви новини) по повод справка за предизборните платформи на кандидатите.

"Начинът, по който Тръмп предизвиква съда и обижда медиите, с "фейк нюз"-а и всичко останало, става пример за подражание от Фийон и Марин льо Пен", отбелязва университетският преподавател Ерве льо Бра.

Директорката по информационните въпроси на агенция Франс прес Мишел Леридон посочва, че "откакто Тръмп беше избран, критиката и дори тормозът над медиите се превърна в стратегия за някои политици".

"Те използват термина "фейк нюз" за информации, които са верни, но не им харесват. Няма да реагираме на всеки случай поотделно, за да не участваме в тази виртуална и нездравословна игра на пинг-понг. Най-добрият ни отговор е да сме възможно най-точни", казва тя.

Директорът на "Монд" Жером Фенолио подчертава, че "за да създадеш впечатлението, че си против системата, най-лесното е да удряш по медиите" и че сравнително новата възможност за преки обръщения на политиците "в блогове или Туитър" създава "обстановка на напрежение" около журналистите.

Според неотдавнашна анкета на института Одокса, макар и французите да се съмняват в безпристрастността на журналистите, 74 процента смятат, че отправяните от политиците критики най-често са "начин да избягват неудобни въпроси".

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.