Д-р Гергана Петрова: Над 200 страдат от муковисцидоза

Необходим е общ регистър
Обновена: 11 юни 2018 14:11 | 28 фев 2017 16:40, Eкип на Puls.bg
1
Д-р Гергана Петрова: Над 200 страдат от муковисцидоза
Източник: Reuters, архив

На 28 февруари отбелязваме Световния ден на редките болести. Статистиката показва, че 80% от тях имат генетичен произход, а останалите са причинени от инфекции (бактериални или вирусни), алергии или други. Муковизцидозата е само една от многото, влизащи в графата редки. Колко българи имат това заболяване и какви трудности срещат по време на своето лечение, коментира д-р Гергана Петрова. Тя работи като педиатър в Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска”. Член е на Експертната комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза. 

 
- Д-р Петрова, колко души у нас страдат от муковисцидоза?
 
Грубо мога да кажа, че са около 220, плюс-минус 5-6. Аз имам данни за 150. Доколкото знам, колегите в Пловдив, Плевен и Варна имат допълнително. Тези 150 са не само в София, а и пациенти, които се лекуват в другите градове и са част и от техните списъци. Всеки ден се диагностицират нови пациенти, същевременно може някой може да замине в чужбина и да излезе от списъка на лекуващите се в България. Или пък "Не дай си Боже!" да се случи фатален изход, защото и такъв момент има. Заболяването е хронично, прогресиращо и, за съжаление, всеки един отива някъде. Понякога тези деца си отиват по-рано...
 
- Има ли регистър на болните у нас?
 
Опитваме се да създадем. Аз имам данни за пилотен регистър, но той не е пълен. Има едни около 70%, за които нямам информация и затова се опитвам да комуникирам с колегите от другите градове. Надявам се да стигнем дотам да се обединим и направим един общ регистър. 
 
- Получавате ли сътрудничество от здравно министерство в тази насока?
 
Редно е така да стане, но проблемът е, че там е много несигурна ситуацията - говориш с един човек и след два месеца вече го няма, идва следващият. Има и по-належащи проблеми и може би в министерството не го считат за толкова важно. Но аз смятам, че трябва да има регистър за всяко рядко заболяване, защото това е начин да се осигури адекватна помощ за хората. 
 
- Колко са местата в страната, където болните с муковисцидоза могат да получат адекватна помощ? Как стои въпросът с по-малките градове у нас?
 
Четири са основните центърове. Там се поставят диагнозите и се проследяват пациентите. Те са в София, Пловдив, Плевен и Варна – в четирите медицински университети. Проблемът идва от друго място. Заболяването е тежко и понякога има хора, които не го приемат. И колкото и да им обясняваме, те отказват да го приемат. Ако пациентите и родителите им се ангажират и се мобилизират да се борят, те могат да бъдат така добре обучени, че леки екзацербации да са по силите на един личен лекар. Същевременно, когато това не става, и най-малкото нещо - например една хрема, може да ги изкара от равновесие и да се наложи болнично лечение. Тоест няма нужда пациентът да пътува до големия град при леките усложнения, но при тежки е абсолютно задължително. Няма как един мъничък град да осигури адекватно болнично лечение, а и там лекарите имат много по-малък досег с това заболяване. 
 
- Кои са най-честите усложнения, при които се налага болнично лечение при мукосвисцидоза?
 
Например белодробна екзацербация. Някои от тези пациенти имат...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лекар шофьора и политика са смърт за българина да сте живи и здрави *** до кога ?