Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Елена Поптодорова e била задържана на летището във Варшава за кражба на козметика

Бившият ни посланик в САЩ твърди, че става въпрос за нелеп инцидент

32 коментара
Елена Поптодорова
Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана вчера на летището във Варшава заради кражба на козметика от безмитния магазин. Информацията бе разпространена от полски медии, а няколко часа по-късно бе официално потвърдена от българското външно министерство.
 
Във вторник вечерта самата Поптодорова определи случая като ”нелеп инцидент”, за който обаче "носи вина и безкрайно съжалява"
 
”Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години. За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", каза Елена Поптодорова пред БТА.
 
Според обясненията ѝ тогава се появили двама служители, които я отделили за разговор.
 
"Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи. Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви тя.
 
Полската полиция: Поптодорова върна откраднатите предмети и плати глоба
 
По-рано във вторник полицията на летище "Окенче" във Варшава съобщи, че Поптодорова е била задържана в 16.00 часа в понеделник за кражба на козметика на стойност 1640 полски злоти (около 381 евро).
 
"Инцидентът се случи на 27 февруари. От един от безмитните магазини беше открадната козметика на стойност около 1600 злоти (730 лв.). След установяване на самоличността на извършителката тя беше задържана в около 16 часа на територията на летището. Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глобата, след което бе освободена", се казва в официалната информация на полицията във Варшава, цитирана от "24 часа".
 
След като часове наред нямаше никаква реакция от българските институции, МВнР потвърди за инцидента, и уточни, че Поптодорова не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни по случая.
 
Вестник "Жечпосполита" отбелязва, че Поптодорова е представила дипломатически паспорт.
 
Коя е Елена Поптодорова?
 
През декември миналата година Елена Поптодорова съобщи, че заминава за Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите.
 
Преди да бъде формирано служебното правителство на Огнян Герджиков, името ѝ бе сред спряганите за премиерския пост. Самата тя съобщи, че е била поканена без да уточнява от кого, но е отказала.
 
Елена Поптодорова е дългогодишен български дипломат, която представяше страната ни в САЩ между 2010 г. и 2016 г.
 
Преди това е била шеф на различни дирекции във Външно министерство, както и говорител на ведомството.
 
Елена Поптодорова е била и депутат от БСП.
анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bлaдo
    #32
  2. Коментарът е изтрит в 21:59 на 1 март 2017 от автора.
    #31
  3. Bлaдo
    #30
  4. trezwomislesht
    #29
  5. so what_deactivated_1521205049
    #28
  6. Vidco91
    #27

    За протокола: 90 (да, цели деветдесет!) руски медии са описали случката, естествено с акцент, че госпожата е работила за членството на България в ЕС и НАТО. За мен най-странното в цялата история е, че полската полиция е решила да пусне информация в медиите за такава незначителна случка. Иначе, ако всеки от тук пишещите се замисли по-дълбоко, съгурно ще открие някакъв подобен епизод в живота си. Помислете си, например, колко пъти сте "задигали" писалката, с която подписвате някакъв документ.

  7. Диана
    #26
  8. Знайко
    #25

    Хора, защо се чудите. Това джебчийските навици стават втора природа. Илф и Петров са го описали прекрасно в "Златния телец" преди повече от 80 години. Да ви напомня: след като Остап Бендер изнудва нелегалния милионер Корейко да му даде един милион, той раздава дялове на помощниците си. И професионалният джебчия Шура Балаганов със стотина хиляди в джоба не се сдържа да не бръкне в джоба на един пътник в трамвая. И го хващат пред погледа на ужасения Бендер.

  9. Entdecken
    #24

    В началото на 90-те години пак са я хванали на някакво летище с изнесени стоки... Това вече си е болест. Значи става за висщ политик ! Дано я предложат за член на Европейската комисия...

  10. Entdecken
    #23

    Баща й, Борислав Поптодоров, работел в Първо главно управление на Държавна сигурност – така Еленка получила възможност да бъде преводачка на Огнян Дойнов, Андрей Луканов и Тодор Живков! Добра компания - гореспоменатите така или иначе никога нищо не са плащали - всичко им е било предоставяно от УБО, въпреки празните магазини в БГ по онова време благодарение на същите тези - та и Ленчето тъй е свикнала... всичко да и е безплатно...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.