Жители на Елин Пелин подкрепиха отхвърленото сирийско семейство

Жители на Елин Пелин подкрепиха отхвърленото сирийско семейство

© принтскрийн от Би Ти Ви

Жители на Елин Пелин и на други околни селища организираха мирна демонстрация в знак на солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът на града отказва да регистрира в общината, съобщава Би Ти Ви. На събитието присъстваха не много хора, като те обявиха, че това е начин да измият срама от решението.


Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказва вече три месеца да издаде ЕГН-та и документи за самоличност на бежанците, въпреки че е длъжен, тъй като сирийско семейство с хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците да се засели в общината.


"Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да е да нарушава спокойствието и мира на моите съграждани", каза преди две седмици Симеонов. Мотивът на общината е, че семейството е пропуснало двуседмичния срок от получаването на бежански статут за подаване на документите си за регистрация в общината.


По същото време и на същото място на демонстрацията други жители на Елин Пелин направиха публичен молебен за Сирни Заговезни. Присъстващите на молебена бяха категорични, че няма да допуснат сирийското семейство да живее в града. В момента бежанците живеят в къща, пред която има постоянен полицейски патрул.

Ключови думи към статията: