Подобни на Тръмп водачи никнат из Централна Европа

В. "Ню Йорк таймс": Бизнесмени с популистки послания усетиха попътен вятър
48
Подобни на Тръмп водачи никнат из Централна Европа
Тръмп не е само един... Снимка: архив, Ройтерс

Външни на политическите среди водачи с популистки послания и обещания да свалят от власт върхушката в Централна Европа усетиха попътен вятър в гърба си след избирането на новия американски президент, пише Рик Лайман във в. "Ню Йорк таймс".

Вече представихме българина Веселин Марешки, който смята себе си за антисистемен кандидат като Доналд Тръмп, но у мнозина други също се откриват прилики с новия президент на САЩ, понеже са преуспели бизнесмени, екстравагантни личности или умело използват известността си и социалните медии, отбелязва кореспондентът. 

Най-известният централноевропейски бизнесмен, станал политик, несъмнено е 62-годишният чех Андрей Бабиш, който превърна един селскостопански конгломерат в диверсифициран бизнес колос, включващ големи медии. През 2011 г. той учреди своя партия - "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), и обеща да въведе бизнес начин на мислене в управлението чрез програма за борба с корупцията.
 
Партията се представи толкова силно на парламентарните избори, че Бабиш беше назначен за финансов министър и е смятан за вероятния следващ премиер на Чехия. Той отхвърля сравненията с Тръмп, когото критикува като слаб бизнесмен, но казва, че с новия американски президент имат еднакво негативно отношение към имиграцията и склонност да казват неща, смятани за политически некоректни.
 
Петдесет и една годишният словашки бизнесмен Борис Колар създаде миналата година своя партия - "Ние сме семейство" и изненада словашката върхушка, като спечели 11 места в парламента с програма за либертарианска икономика, евроскептицизъм и ожесточена съпротива срещу имиграцията. Неговият лозунг е "Вярвайте ми, аз не съм политик". Колар, който редовно присъства в таблоидите и е медийна знаменитост, има 10 деца от девет жени.
 
Сърбинът Боголюб Карич изгражда заедно с тримата си братя и сестра си семейна бизнес империя, която днес се простира до телекомуникациите, строителството, финансите и международната търговия. 
Той създава също частен университет. Първоначалните му планове да влезе в политиката обаче приключиха, след като през 2006 г. избяга в изгнание заради разследване на прокуратурата за борба с организираната престъпност. През декември миналата година 63-годишният Карич се върна в Сърбия - веднага след като следствието срещу него приключи без обвинения. Карич твърди, че няма да се кандидатура на президент на предстоящите избори, но отбелязва, че неговото Движение "Силата на Сърбия" е набрало 60 000 нови членове след завръщането му от изгнание.
 
Лайман прави кратък портрет на още три известни в страните им фигури, у които се откриват сходства с Тръмп: латвиеца Айварс Лембергс, поляка Збигнев Стонога и хърватина Иван Пернар.
 
Размерът и източниците на богатството на 63-годишният Лембергс са доста неясни, но той използва находчивостта си в бизнеса и политическата си проницателност, за да остане кмет и основна политическа сила в пристанищния град Вентспилс - позиция, който заема от 1988 г. - една година пред рухването на комунизма. Темпераментен, откровен и редовно присъстващ в латвийските медии, Лембергс натрупал състоянието си в смутните времена на прехода към капитализма. Политиката му е популистка, смята НАТО за "окупационна сила" и остава водеща фигура в коалицията на партия си със Съюза "Зелени и фермери". Лембергс неколкократно е бил обвиняван в корупция, пране на пари и злоупотреба със служебно положение.
 
Четиридесет и две годишният Збигнев Стонога има две автокъщи и е много активен блогър. Основа партия, която носи името му. Той има скандална слава заради безцеремонния си и понякога вулгарен език и високопарните си тиради в ЮТюб срещу "ционистите", данъчните власти и полските лидери. Категоричен противник е на притока от мигранти. В Полша е известен с изнасянето на поредица свръхсекретни документи на Агенцията за вътрешна сигурност, довело до оставката на няколко министри от предишното правителство. Как са попаднали тези документи у него така и не се изясни, въпреки че той твърди, че се натъкнал на тях в китайски интернет-сървър. Партията му се разпадна след слабото си представяне на парламентарните избори и сега усилията му са съсредоточени в интернет вестник, който също носи името му.
 
Тридесет и една годишният хърватин Иван Пернар е сравняван с Тръмп не заради опита си в бизнеса, а заради статута си на външен за политическата класа човек, който си служи със социалните медии и с грабващи вниманието нападки срещу опонентите. Пернар стана популярен с организирането чрез Фейсбук на поредица антиправителствени протести през 2011 г. и с това, че сякаш е скаран с политическото благоприличие. Популистката му риторика е решително проруска и антинатовска, но съдържа и някой елементи от областта на конспиративните теории, включително злокобни предупреждения за пагубното влияние на франкмасоните. Наскоро Пернар беше свален от парламентарната трибуна заради прекъсване на процедурата с антиевропейски изказвания. (БТА) 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NYT е fake news, както каза президента на съединените американски щати.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много грешна статия. Въобще не става дума за анти системни партии. Това са бизнес партии, чиято цел е с политическо влияние да се подкрепят бизнес проекти. Тезата на Марешки, че цената на горивата ще спадне ако той има 100 бензиностанции е рекламна кампания и PR на конкретен бизнес проект. С две думи той иска с политическо влияние да си гарантира тези 100 бензиностанции. Разбира се от всичко това балъците чуват и разбират само "по ниски цени".
28
0
 
9
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Аз съм против емиграционния натиск, против малцинството дето раждането на ч.авета е професия, против ДПС защото това е антибългарска партия и тн и тн. Ако всичко това ме прави популист, то нека така да бъде.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популиската реторика има ефект, когато много голяма част, не са доволни от съществуващия ред, това са нормални процеси и за тях са виновни и управляващите, след време нещата се обръщат.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости, никнели... Те са си там. И винаги са били там. До сега не беше удобно на меидиите да ги отразяват и не им обръщахте внимание. Истинските хора винаги са съществували и ще съществуват. Не като евроатлантическите хомота, дето си измислят една реалност и започват да се държат с другите сякаш е истинска. Хора, живеещи в ИСТИНСКАТА реалност винаги е имало и ще има.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разтуха и размисъл- що за тар-икати и ***-или ни управляват- в многосерийния :през гугъла : Недотуркан новый комедийный сериал - 1 серия | сериалы 2016
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата между правилния и неправилния президент,между Трамп и останалите е,че Трамп и поддръжниците му са хора на реалните дела и създават блага,знаят,могат и произвеждат търсени и необходими на обществото блага, а другите са хора на "тарикатлъците"-купуват евтино,продават скъпо,създават проблеми и дори срещу заплащане не ги решават,защото не знаят,не могат и никога нищо не са правили поради наследствена или придобита некадърност- социолози,юристи,икономисти,финансисти и т.н. "ART"- исти!
23
2
 
8
 
! Отговори
Футуролог-заключение преди 7 години
Да внушиш на цялото човечество че ако им се навреди всеки ще стане терорист е да го държиш под контрол и да го манипулираш чрез СТРАХАко повяварваш че щом ти навредят ще извършиш атентат значи си влезнал в техния капанИстината е че човечеството се състои от страхливци с буйно въображение а не от терористиТеорията на СТРАХА е разработена най-добре от религията СЦИЕНТОЛОГИЯИма една много стара но велика книга от създатела на религията СЦИЕНТОЛОГИЯ-Л.Рон Хабърд наречена "СТРАХ"
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕх 31"Хората" сте ТИНЯ!!!Няма как да го разбереш но при човеците винаги е имало два типажа, *** и НОБИЛИ.Ти от кои си ?????Ааааа, еми то е ясно................плебса който винаги е МАЧКАН.Така било е, така е и така ще бъде.
21
3
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Просто е да си зададат един въпрос защо никнат популисти както $ороIоидните медии твърдят. Отговора е очОваден хората не желаят да живеят с измислени и натрапени либерастки ценности
20
2
 
13
 
! Отговори
чакай сега малко преди 7 години
До До анонимеца 8За какво неизпълнение на обещания говориш като той е на власт от 2 месеца? Даже е точно обратното. Всичко което е казал, че ще направи го е започнал! Не съм фен на Тръмп, нито негов адвокат, ама това дето пишеш е пълна глупост! Просто се радвам, че успя да разбие статуквото и се опитва да наложи мир с Русия, а не като оная лудата бабушкера, която беше готова да започне война!
19
25
 
7
 
! Отговори
До анонимеца 8 преди 7 години
Кои хора са гласували за Тръмп? Популярността му се срина до 37%. Кое свое обещание е изпълнил? Чудя се на акъла на хора които се радват на лъжец като Тръмп. Той лъже и отрича очевидни факти, не понася критика и смазва всеки който му противоречи, назначава роднини на високи постове, крие от къде идват финансовите му инжекции, лъже за образованието, за богатството си, самовъзхвалява се , няма понятие от елементарна политическа култура. Слушали ли сте речите му? Говори без да казва нищо.
18
16
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Идва модата на лъжците и диктаторите. Така започват диктаторските режими . Настъпват трудни времена и неепредсказуеми резултати и хаос.
17
6
 
17
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
да, така е !идва видов ден за гнусния еврейско-лихварски елит !дните на "глобализацията" са преброени !
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата революция в Европа е налице.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека да управляват царе като путин.тръмп е клоун досегашните са крадци ,меркел изкуканяк за другите да не говорим.да живее постзападния световен мир
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И слава богу, че никнат. Че с досегашните загиваме.Настоящите се провалиха по всички линии.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zaw12929ДА ПРАТИМ ЦЯЛОТО БСП ПРИ ПУТИН.
12
3
 
18
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Тръмп за САЩ, Путин за Русия, Ердоган за Турция, а ние да си тачим суверенитета, просперитета на милата ни родина България. Да отстраним всички чуждопоклонници, грантажии, манипулатори. Нова власт, нови медии- всички манипулатори да отиват при чуждестранните си господари- черно клеймо на челото и вън! Избирателми комисии , които са подправяли протоколи- съд затвор, конфискуване на имуществото- задето променят вота.
11
4
 
19
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Веселин Марешки+ доколкото се бие в гърдите за патерица на ГЕРБ няма как да бъде Тръмп, а е новият Цветанов, не с 6 апартамента, а с 6 НЕДОСТАТЪКА- ПАРДОН 6 ЧАДЪРА ОТ БОЙКО, ЗАТОВА МУ Е ТОЛКОВА ЗАДЪЛЖЕН, ДА НИ ГО СЕРВИРА НА ВЛАСТ. нЕ ИСКАМЕ МУТРИНСКА ДЪРЖАВА, А СОЦИАЛНА, ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ! Да спре да се топи народа, да бъде най беден умираш. 160 за българин, 1100 за заселен ислямски терорист- това е грабеж и престъпление на управниците- гербери и реформатори- дето сега са човек- партия.