Природозащитници се опитват да спрат тричането в село Бродилово

Природозащитници се опитват да спрат тричането в село Бродилово

© Animal Rescue Sofia

Близо 60 природозащитници от варненската фондация "Лъки Хънт" тази сутрин пристигнаха в царевското село Бродилово, за да протестират срещу местния обичай за тричане на кучета, съобщи БНТ.


В навечерието на Сирни Заговезни бродиловци спазват древния обичай да въртят и хвърлят своите кучета, за да ги предпазят от бяс. След като през 2011 година Народното събрание криминализира обичая, той продължава да се провежда тайно. Варненските природозащитници носеха плюшени кучета за бродиловци, но бяха посрещнати с гняв.

Още с пристигането на природозащитниците напрежението ескалира. До бой не се стигна, но хората от селото изхвърлиха демонстративно донесените плюшени кучета. Според кмета на Бродилово обичаят не е опасен за кучетата, се видя в репортаж на телевизията от мястото.


"Не мисля, че е варварски, защото ние досега не сме наранили нито едно животно, никакво животно досега не е пострадало. Руски доцент, който от три години живее в Бродилово също уважава древния обичай", обяви Илия Илиев, кмет на Бродилово.




Московчанинът Леонид Майоров, който живее в селото, обясни, че гледа да не взима участие в ритуала, но уважавал тази "древна традиция, която била по-стара от християнството.


"Традициите не могат да стоят над закона. Второ - за кучетата това е опасно. Като лекар мога да кажа, че кучето може и да си умре горе на въжето", коментира Мариета Станкова - ветеринарен лекар от Фондация "Лъки Хънт".


Природозащитниците отидоха до моста, където по традиция се тричат кучетата и поставиха плюшените играчки и пуснаха във водата изкуствени цветя. Бродиловци казаха, че късно тази вечер все пак ще изпълнят ритуала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: