До 11 май се подават документи за прием в детските градини в София

До 11 май се подават документи за прием в детските градини в София

© Надежда Чипева, Капитал

Тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания. Това съобщи днес зам.-кметът по културата и образованието Тодор Чобанов. Общият брой свободни места съответства на броя на децата, уверяват от общината.


Свободните места са публикувани в Информационната система за обслужване на детските заведения на Столична община. Информацията за местата е достъпна, както от меню "Свободни места" - по възрастови групи, райони и детски заведения, така и в самите профили на детските заведения.


Родителите могат да направят отделни кандидатури за своите деца за всяка желана детска градина. Първо желание на кандидатурата носи най-много допълнителни точки - 3, второ желание – 2 точки, и трето - 1 точка, поясни Чобанов.




До 11 май е крайния срок за подаване на кандидатурите по електронен път към системата. На 12 май публично ще бъде направено първото класиране.


Преди десет дни общинските съветници приеха и промяната в условията за прием в общинските детски градини. Според тях педагогическият съвет на всяка общинска детска градина ще определя самостоятелно какви да бъдат допълнителните критерии, в случай че броя на заявките за записване са повече от местата.


Друга новост е, че децата ще получават една допълнителна точка, ако постоянният адрес на един от родителите е в района на детската градина.

Ключови думи към статията: