САЩ ще търсят нови подходи към Москва

Тръмп обещава на Европа партньорство в сигурността и икономиката
20 фев 2017 20:48,
13
САЩ ще търсят нови подходи към Москва
Майк Пенс и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Нищо от сегашните отношения между Съединените щати и Русия не се променя, но Вашингтон ще търси нови начини за разбирателство с Москва. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който се срещна с лидерите на европейските институции в Брюксел днес.

"САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, но по поръчение на президента Тръмп ще търсим и нови начини за постигане на разбирателство с Русия, което според президента Тръмп е възможно", заяви вицето му.

Пенс посочи, че Съединените щати са готови да защитят суверенитета на държави като Полша и прибалтийските републики, ако Русия се опита да промени международните граници. Вашингтон остава категоричен и по отношение на изпълнението на Минските споразумения за намаляване на напрежението в Източна Украйна.

Майк Пенс призова от Брюксел двете страни в Украйна да спазват примирието, което беше договорено да влезе в сила от днес, като добави, че САЩ "ще се надяваме и молим то да се задържи".

Американският вицепрезидент, който е първият високопоставен представител на новата американска администрация, който посещава Брюксел, увери че Белият дом смята да запази близките отношения с Европа, с която го свързват общи ценности, история и цели.

САЩ и ЕС ще продължат тясното си партньорство в отстояване на световния ред и налагането на мир, просперитет и върховенството на закона, защото "когато в ЕС и в САЩ има мир и успех, можем да напредваме и в мира и прогреса по целия свят".

Администрацията на Тръмп обещава да продължи и икономическите отношения с Европа с цел постигането на "свободна, честна и процъфтяваща икономика".

Третата област, в която Вашингтон обещава да работи заедно с Европа, е сигурността. Съединените щати са решени да помогнат на ЕС да се справи с ислямския тероризъм в Европа, като за това ще са нужни повече координация и обмяна на разузнавателна информация, посочи Пенс.

Съединените щати остават верни и на ангажиментите си към колективната сигурност, осъществявана чрез НАТО и ще продължат да гарантират суверенитета на източните държави, чиито граници са заплашени от Русия.

В Брюксел Пенс се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Тръмп, който неколкократно критикува Тръмп за изявленията му по отношение на Европа. Днес Туск напомни отново за тях: "Нуждаехме се от тази среща, защото много неща се случиха и нови и понякога изненадващи мнения се появиха за нашите отношения и сигурност, че да се правим, че нищо не е станало".

Туск добави, че е получил обнадеждаващи уверения за "общо бъдеще" и обяснения "за новия подход на американската администрация".

Определяйки се като "неизлечим проамерикански европеец", Туск напомни на Пенс негово пътешествие из Европа през 1977 г., когато е станал свидетел на разделението на континента в Берлин и го върна към призива на Рейгън американците да запалят свещ на Коледа като солидарност към разбунтувалите се в края на 80-те поляци, от които тръгна разпадането на комунизма. "Това ни даде сили да не се предаваме", добави Туск, който е поляк.

Американският вицепрезидент се срещна и с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който му каза, че световната стабилност зависи от добрите отношения между ЕС и САЩ, давайки да се разбере, че Брюксел разчита, че Доналд Тръмп ще оцени този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха Тръмп критикува Тръмп !?!?!? четете си слугинските материалчета преди да публикувате, че и без това сте смешни.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, някой знае ли какво е казал Тръмп за Ирак, та се налага министърът на отбраната на САЩ да замазва положението, като уверява че САЩ няма да заграби петрола на Ирак, а ще продължава да си го купува?!?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пенс посочи, че Съединените щати са готови да защитят суверенитета на държави като Полша и прибалтийските републики, ако Русия се опита да промени международните граници."Накратко САЩ вече са отписали Крим.
4
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ ги боли фара за пияниците. Те ги превъзхождат 100 кратко с армия и пари. Да му мисли европа и такива смешни държавички като нашата. Дето утре пак се озове под ботуша и ще се купе само в неделя, като има ток.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Брюксел Пенс се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Тръмп, който неколкократно критикува Тръмп ..."---А, бе, "Пенс се срещна с председателя ... Доналд ТУСК", бе, Коле! Не разбирате от дума, като ви пише човек - ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ПОСТВАНЕ!!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственният подход който може да успее е свалени ***
1
20
 
7
 
! Отговори
ТактикЪ преди 7 години
И стар подход, като ***, би свършил добра работа!