Фирма на Петър Диков е била отстранена от обществена поръчка заради конфликт на интереси

Бившият главен архитект на София Петър Диков

© Юлия Лазарова

Бившият главен архитект на София Петър Диков

Сдружение, в което е участвало дружество на бившия главен архитект на София Петър Диков, е било отстранено от участие в обществена поръчка на Столичната община, заради конфликт на интереси. Това се разбира от решението за избор изпълнител за обновяване на Плана за устойчива градска мобилност.


През юли 2016 г. Столичната община обяви конкурс за избор на изпълнител, който да обнови Генералния план за организация на движението на територията на Столична община. Той бе изработен през 2010 г. от компанията "Мот Макдоналд" срещу 2.3 млн.лв. Планът влезе в сила през 2011 г. и бе със срок от 5 години. Обявената от Столичната община поръчка цели обновяването на плана за организация на движение, като срокът да бъде продължен до 2035 г. Стойността на поръчката е близо 600 хил. лв.


За изпълнител на проекта е избрано обединението "Инфрамобилплан", се вижда от решението публикувано на страницата на Столичната община. В него участват компаниите "Бим консултинг" и "Инфрапроект консулт".




В конкурса участваха още три обединения. В едното от тях– "Устойчива градска мобилност 2016 – 2035 г", влизат дружествата "Трансконсулт 22" и "Институт за градско планиране", в което Петър Диков е представител и участник в съвета на директорите. Това е установила и проверка в Търговския регистър на общинската комисия, която оценява предложенията в търга, се вижда от публикуваният документ.


Петър Диков бе главен архитект на София от 9 февруари 2006 г. до същата дата на 2016 г., когато подаде оставка. Според Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, Диков няма право да участва в обществени поръчки на Столичната община една година, след като е освободил длъжността - т.е. до 09.02.2017 г.


След като комисията е установила нарушението на закона от страна на Диков, обединението "Устойчива градска мобилност 2016 – 2035 г" е било отстранено от участие в обществената поръчка.


От документите се вижда също, че избраният изпълнител - обединение "Инфрамобилплан", е предложил най-ниска цена за в поръчката - 507 хил. лв. Другите два участника в процедурата - УИГ-София мобилен план" и "Нет-АйБиВи-КАП", са предложили съответно за 580 хил. и 557 хил. лева.