Отново пожар в нощен клуб в Букурещ, 40 души са откарани в болница

Кадри от мястото на инцидента тази нощ в Букурещ

Година и три месеца след трагедията в дискотека "Колектив" в Букурещ, в която загинаха 64 души и която доведе до масови протести и оставка на предишното правителство, тази нощ столицата на Румъния отново беше разтърсена от подобен инцидент, но за щастие без жертви. Подпалил се е популярен нощен клуб и над 40 човека са били откарани в болница, най-вече заради обгазяване, съобщава "Ройтерс".


Няма смъртни случаи, един човек е с опасност за живота. Само няколкото от всички 40 души, откарани в болницата, остават там за лечение. Сред пострадалите има и хора с фрактури, които в паниката са скочили от втория етаж на сградата, за да избягат.


Огънят е избухнал около 3:30 ч. тази сутрин в клуб "Бамбу", разположен на брега на езерото Тей. Сградата е изпепелена до основи. Причината за възникването на огъня все още е неизвестна и тече разследване. Според местните власти клубът не е имал сертификат и разрешително за пожарна безопасност и от 2015 г. е глобяван многократно. Същото място е горяло и през 2005 г.




След трагичния инцидент в "Колектив" през октомври 2015 г., новото правителство на Румъния даде няколко месеца на собствениците на нощни заведения да ги обезопасят и приведат към стандартите за пожарна безопасност. Заради грубо нарушаване на правилата тогава 64 души загинаха и стотици бяха ранени при пиротехническо шоу на закрито, припомня "Ройтерс". Инцидентът предизвика масови протести, защото човешки животи бяха загубени заради корупцията и неспособността на властта да наложи контрол.


"За щастие няма загинали в пожара в Букурещ. Въпреки това сме свидетели на нова значима трагедия. Очевидно правилата и закона са нарушени отново. Докато не осъзнаем веднъж и завинаги, че законът важи за всички, обществото ще продължава да е застрашено", коментира във "Фейсбук" президентът на Румъния Клаус Йоханис.