Корнелия Нинова: Управлението на Борисов върна България назад

Корнелия Нинова: Управлението на Борисов върна България назад

© Юлия Лазарова

Двегодишното управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-ото Народно събрание върна България назад. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията, цитирана от БТА.


Тя направи оценка на двугодишното управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори. По думите й в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Според Нинова в обществото липсва духовност, цари безскултурност, войнстваща арогантност, незаслужено отношение към творците.


"Мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, ниски нива на публичен дълг, а какво се случи след две години - дългът нетно се увеличи на 26 млрд. лв. през 2016 г. и правителството натовари няколко поколения да го плащат", заяви Нинова. "Преките инвестиции са намалели, разпределят се поръчки само на фирми, близки до управляващите, 954 фирми в строителния бранш са закрити, всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят, линията на бедност се е увеличила с 25 процента", изреди негативите Нинова. По думите й има риск от спиране на европейски средства по оперативни програми.




"Реформата в образованието тръгна с грешки, в ход е политика за облагодетелстване на частното образование. Правителството на ГЕРБ показа, че науката в България като фактор на растеж не е важна", коментира лидерът на БСП. В здравеопазването според нея е "абсолютен хаос".


Външната политика е поставила България в унизително положение на международната сцена, смята Нинова. По думите й външната политика на България е пасивна, покорна на чужди интереси. "Във вътрешен план намаляване на престъпността има само в отчетите на МВР, но не и в живота на хората", каза Нинова. Според нея се е увеличила дейността на каналджиите.


"В земеделието има негативни резултати, спрян е процесът на децентрализация на общините, не е започнала програмата за подкрепа на Северозапада", каза Нинова.


Тя мисли, че правителството на Бойко Борисов е сгрешило с "дефинирането на проблемите в съдебната власт, правосъдната реформа се провали".

Ключови думи към статията: