Катаджиите вече свалят номерата на колите на нарушители

От днес са в сила промени в Закона за движение по пътищата
21 яну 2017 13:34, Елка Василева
83
Катаджиите вече свалят номерата на колите на нарушители
Снимка: bTV

Около 90 промени в Закона за движение по пътищата влизат в сила от днес. Някои от тях са по-скоро козметични редакции на текстове, други имат сериозно значение за начина, по който се придвижваме.

Така например пътните полицаи вече имат правото да свалят регистрационните табели на автомобилите на нарушители. Още днес пред камерата на bTV катаджиите свалиха табелите на кола, чийто шофьор отказа да даде проба за алкохол.

На водачите вече е забранено спирането в аварийната лента на магистралата във всички случаи, освен при повреда или здравословни проблеми на шофьора или хората в автомобила. До момента беше забранено само движението в тази лента. Изрично се забранява движението в насрещното в магистрала.

В тунел шофьорите ще са задължени да превключат на къси светлини, за да се избегне заслепяване. Те задължително ще трябва да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност. Вече е задължително и регистрационните табели да се поддържат чисти и без никакви предмети, които да ги закриват.

През зимния сезон се регламентира минимална дълбочина на протектора на гумите от 4 милиметра.

Широко дискутираната забрана на гонките влиза в закона, като се преследва както организирането и участието в нерегламентирани състезания, така и употребата на пътищата за цели, различни от превоз на хора и товари.

Ако при ПТП само с имуществени вреди участниците са постигнали съгласие за обстоятелствата, те ще са длъжни да преместят автомобилите си, за да не пречат на движението, докато попълват двустранен протокол. Ако има пострадали хора, пристигналите на място водачи ще са длъжни да уведомят МВР или администрацията на общината за инцидента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Roditel преди 6 години
Прав е адвокат Екимджиев,пълно скодоумие е да се свалят номера за 6месеца за изгубени или откраднати документи.
64
0
 
2
 
! Отговори
nevakee преди 6 години
Прибирам в БГ след пауза от няколко години с жената и детето, спират ме на Пазарджик и ме шокират,че заради изтеклата книжка ще ми свалят номерата .. направиха го...6 месеца блокиране на колата и самолетни билети за 3-мата - та да се приберем в Прага.както се досещате, емайлите до МВР Пазарджик си останаха глас в пустиня, та сега се чудя как да си прибера колата в Чехия легално.. транзитни номера ли ще ми дават, пълна БГ регистрация ли трябва да правя, трябва ли да де-регистрирам в Чешко-дилеми
63
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Хм(61)Законно ще е. Също така ще е законно да те държат на място докато чакат някой да среже нитовете.
62
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен(64)Тикво, да беше прочела, *** - казват аварийната лента е само за аварии! Толкова ли е сложно за тебе да разбереш, хем сам знаеш и казваш че е аварийна лента.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ти се ходи по малка нужда не е ли сириозен здравословен проблем?
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До: номер 62Еми извинявай, ама не си прав.Аз карам старо Пежо и никога не са ме спирали (да чукам на дърво!)В същото време вчера видях как спряха един баровец със чисто ново BMW.Даже имам впечатлението че катаджиите имат афинитет към тях. Защо ли?Не знам. Помисли сам и се сети защо.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че тиа, дето най-много катастрофи и мизерия дето правят (аха, същите *** шведи) нямат нито книжка, нито гражданска, нито знаят правилата за движения. И номерата да им вземат - те ще си "наберат" по няколко номера за резерва и пак ще пердашат. Колата да се конфискува и затвор
58
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
.....До момента беше забранено само движението в тази лента.Доколкото си спомням,беше забранено движението и спирането,освен при повреда,като водачът беше длъжен възможно най-бързо да отстрани автомобила.Поне при социализЪма така пишеше в правилника.Верно,минаха доста години от 1989,може и да съм позабравил,знам ли?
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да забранят спирането в аварийната лента, на всеки 5км. трябва да има обособени специални места, за спиране!
56
2
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ами ако удариш едни нитове на номерата,законно ли ще е или не?Щото едно време при комунизма пак така сваляха номера за щяло и нещяло,ама ако могат...
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си със стар Голф, стара Астра, Лада задължително ще ти вдигнат палка да спреш, да ти търсят кусури - защото беднотията ги кара, а в същото време БМВ- та Мерцедеси, АУДИ -та, луксозни джипове на господата отвяват полицаите като малка гара. Даже се правят, че не ги забелезват. Пак на нашият гръб ли ще са глобите г-па депутати. Вас нема да Ви спират нали.
54
3
 
10
 
! Отговори
СВКА преди 7 години
А св**ка не искат ли да им направя...на катаджиите
53
0
 
20
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 7 години
Е сега ще има бум и на фалшиви номера!
52
4
 
16
 
! Отговори
Киро шарнира преди 7 години
Ехааа.....хлопела който е бил преди това такси на 100000000км и купен от шушляка за 800лв +бонус пълна бутилка с газ.... изгоря!!!Стана хубав репортаж как куките се борят с престъпността....като глобяват шматките....евалла,!
51
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
У нас е по-важно да се носи кеш.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вече си носим едно тесте с документи за колата с нас. По цял свят всичко електронно само и мас все повече и повече хартия ни карат да носим.
49
3
 
26
 
! Отговори
Крив макарон преди 7 години
На пишещите долу: Каква "кола" искате щом сте пили или не искате алкохолна проба. Още 127 години ще сте *** като пиете преди каране
48
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПипиГлупи, номерата се свалят, ако откажеш тест за алкохол. Според закона това е все едно си пил - при всички случаи нямаш право да караш. А какво ще правиш с колата, която нямаш право да караш, си е твоя работа - ако искаш, дай я за скрап!
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Amsalaci divavi prostaci mrisno dolno nahalni pleme!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма превенция има статистика. а ако ви се наложи да чакате кат заради птп отиде ви деня е поне в софия е така 2 автомобила за целия град