Как изглежда естественото раждане и какво е перфектното място за него

В болниците бебетата обикновено са отделени от майките си, дори веднага след раждането. Обстановката е стерилна и неестествена.

© Юлия Лазарова

В болниците бебетата обикновено са отделени от майките си, дори веднага след раждането. Обстановката е стерилна и неестествена.

Най-добрите условия за раждане приличат много на тези за зачеване на бебе. Уютна стая с удобно широко легло, приглушена светлина, тиха музика, уединение с партньора, свобода на движението...


В това вярват едни много прогресивни и същеваременно много старомодни специалисти, които бяха на гости в България тази седмица по повод празника на родилната помощ Бабинден. Четирима водещи акушери от Великобритания и Италия бяха тук по покана на акушерския кабинет "Зебра" и АГ-болница "Свети Лазар" в София, където се разкри първото по рода си за България акушерско родилно звено. Те се срещнаха с акушерки, дули и бъдещи майки, за да обменят идеи и да разкажат за своя подход.


Философията на гостите е, че на раждането не трябва да се гледа като на медицинска процедура, нито на родилките да се натрапват болнични условия и медикаменти, определени пози и поведение, които не само че не помагат, но и пречат на нормалния процес. Правилата, че жената трябва да лежи по гръб, че не може да пие, яде или да се разхожда по време на раждането, че трябва да напъва или да не напъва, когато й се каже, че не може при нея да са партньорът й и други близки, или пък че не може да бъде оставена сама дори за малко - всички те не важат за тези специалисти. И имат убедителни аргументи защо.




Естественото раждане


В исторически план, ражданията стават в болницата от много скоро - по-малко от век. Допреди това, и откакто съществува човечеството, жените са раждали у дома си или където сварят, считайки тази дейност за съвсем естествен физиологичен процес.


Намесата на лекарите обаче на практика го прекъсва и усложнява в случаите, когато няма патология и риск за майката или бебето, каквито са над 80% от всички раждания. Разбира се, медицината прави възможно и раждането при жени, които преди век нямаше да оцелеят, но техният дял е много по-малък, отколкото здравните системи признават, казват акушерите от Великобритания и Италия.


По време на детеродния процес жената произвежда хормона окситоцин в големи количества, който помага на тялото й да се подготви за финалния напън. Тя трябва да се чувства много спокойна, сигурна и подкрепена от близките си, за да се произвежда този хормон. Той обаче се блокира при стрес, а стресът в болницата може да е огромен, коментираха специалистите. Нещата, които жената е принудена да прави, или да не прави при раждането под инструкциите на болничните екипи, я затормозяват излишно в момент, в който тялото й само знае най-добре от какво се нуждае.


Например няма медицинска обосновка за правилото, че родилката не може да яде или да пие вода докато чака бебето да излезе. Но то е масово в болниците. Вместо да й се позволи това, жената обикновено е поставена на система, което допълнително ограничава движенията й, макар че и без това са й забранени. Това също е проблем, защото при естественото раждане тя може да се разхожда и да избере каквато поза й е удобна. Нищо не е противопоказно, въпреки че лекарите са решили, че деца се раждат само по гръб.


"Жената трябва да взима решенията за себе си, това че ражда не я прави психично болна", коментира Фелипе Кордона, който практикува на Острова.


От ляво: д-р Шийна Байръм (акушерка от Великобритания), Фелипе Кордона (акушер от Великобритания/Испания), проф. Сандра Морано (акушер-гинеколог от Италия) и д-р Лучия Рока (акушерка от Великобритания/Италия) проведоха дискусия с бременни жени в София за ползите от естественото раждане

© Ангелина Генова

От ляво: д-р Шийна Байръм (акушерка от Великобритания), Фелипе Кордона (акушер от Великобритания/Испания), проф. Сандра Морано (акушер-гинеколог от Италия) и д-р Лучия Рока (акушерка от Великобритания/Италия) проведоха дискусия с бременни жени в София за ползите от естественото раждане


Ролята на акушерката


Акушерката, а не лекарят, е тази, която трябва да следи хода на естественото безпроблемно раждане, убедени са специалистите. Тя (или понякога той) е човек, който знае на какво е способно женското тяло в този момент, познава процеса до съвършенство и може да преценява кога и дали изобщо се налага да се намеси.


Сред гостите за Бабинден у нас е проф. Сандра Морано, акушер-гинеколог от Италия, която макар и лекар е ревностен поддръжник на тази философия, и един от пионерите в Европа за връщането на естественото раждане. Преди около 20 години тя основава първия в Италия родилен център само с акушерки и без лекари."Вярвайте на акушерките като на хора, които разбират силата ви по време на раждането", казва тя на бременните в аудиторията.


Проф. Сандра Морано е от пионерите в създаването на акушерски центрове в Европа

© Ангелина Генова

Проф. Сандра Морано е от пионерите в създаването на акушерски центрове в Европа


Акушерското звено е място, където родилките са оставени на мира да родят само под наблюдението на опитни акушерки. Обстановката в тези центрове е като описаната в началото - бъдещите майки разполагат с уютна стая с удобно широко легло, вана и достатъчно пространство, в което да се почувстват комфортно. Температурата, светлината и музиката в стаята са такива, каквито те искат. По никакъв начин не прилича на болница. Жената може да се движи свободно и да утолява жаждата си, в стаята са добре дошли партньорът й, дула и всички близки, които самата тя би искала около себе си.


Сега в Италия има много такива центрове, също и във Великобритания. "Невероятна е атмосферата в тези места и всеки път сме свидетели на чудо", разказва д-р Лучия Рока, която работи в подобно звено във Великобритания. По думите й жените избират най-различни стратегии - някои седят, други лежат, трети се разхождат и експериментират с различни пози. Но резултатът винаги е едно красиво и лишено от стрес раждане. Много рядко е, макар че се случва, наблюдаващата акушерка да забележи тревожни признаци и да се наложи да отведе родилката до съседната болница.


Д-р Лучия Рока ръководи акушерско звено във Великобритания, където работи заедно с Фелипе Кордона

© Ангелина Генова

Д-р Лучия Рока ръководи акушерско звено във Великобритания, където работи заедно с Фелипе Кордона


Според проф. Морано подготовката на акушерки за подобни звена е най-отговорната част. След срещата й с българските акушерки е обнадеждена, че тук има потенциал за реформа и подобряване на услугите, стига самите бременни да надигнат глас. Това може да стане сравнително бързо за малките мащаби на страната ни, но не и докато жените са в клопката на дезинформацията, че секциото е лесна и безвредна алтернатива на естественото раждане.


Съветът на специалистите към бременните


е да се вслушват в инстинктите си. Телата им са програмирани за този процес и за да протече той гладко, трябва да изключат рационалната част от мозъка си и да се оставят на инстиктивната. Да напъват не когато друг им каже, а когато те го почувстват, да се движат и да правят точно това, което тялото им диктува. Силата, на която е способна раждащата жена, е далеч отвъд това, което незапознатите си представят.


Но за да се включат тези инстинкти е необходима сигурна среда. Вторият съвет на специалистите е такава среда да се изисква и заявява отново и отново от бременните, докато не се превърне в норма. За реформа в родилната помощ ключови са не толкова професионалистите, колкото самите жени, убедени са те.


Раждащите жени не трябва да се примиряват с насилието и стреса в болниците, а да изискват уважение и най-добрите възможни условия. Вече няколко световни движения се борят за връщане на ражданията към нормалността и гостите призоваха и българките да се включат. Защо ако някой може да промени системата, това са жените и още повече - майките със "свръхестествените" им сили.