Завръщането на "Шапекоенсе" - бразилският отбор е готов за първия си мач след трагедията

Футболистите бяха приветствани от публика на своя "Арена Конда"

© Reuters

Футболистите бяха приветствани от публика на своя "Арена Конда"

Вълнение, смесени чувства и надежда... Бразилският футболен "Шапекоенсе" е готов да продължи пътя си.


Два месеца след самолетната катастрофа отборът ще изиграе първия си мач. На своя "Арена Конда" "Шапекоенсе" приема шампиона "Палмейрас" в приятелска среща.


В края на ноември трагедия сложи край на приказката, която бразилският клуб продължаваше да пише. На път за първия мач от финала в Копа Судамерикана самолетът на отбора се разби в близост до Меделин. От всичките 77 души на борда - футболисти, треньори, представители на ръководството и журналисти - оцеляха шестима.




В последните години клубът стана пример за правилно управление в спортен и финансов план. За пет сезона "Шапекоенсе" извървя пътя от четвъртото ниво на бразилския футбол до неизиграния финал във втория по сила турнир в Южна Америка. И след трагедията беше обявен за шампион по предложение на съперника си - колумбийския "Атлетико насионал".


Трагедията обедини футболната общност по света, а 210-хилядният град Шапеко стана по-сплотен.


Сега се поставя ново начало. "Шапекоенсе" събра 22-ма футболисти и гледа към бъдещето. Новосформираният отбор вече тренира пред публика.


Алан Рушел - един от оцелелите, поздравява привържениците

© Reuters

Алан Рушел - един от оцелелите, поздравява привържениците


Един от почитателите на клуба е Елаине Сокол, чийто балкон гледа към терена на стадиона в града. Тя разказа пред "Глобо" за тъжните два месеца, в които съоръжението е било празно. "Гледаш навън, но не виждаш публика, не виждаш футболисти, теренът е празен, само тишина. Това е доста тежко, доста тъжно", заяви тя.


Вълнение е усетил и новият треньор Вагнер Мансини при извеждането на състава за откритата тренировка. "Доколко сме готови да заместим напусналите ни герои? Това е най-голямото предизвикателство в кариерата ми - без съмнение. Така би било за всеки треньор на мое място."


Времето ще покаже как "Шапекоенсе" ще отвори новата страница в историята си.

Ключови думи към статията: